Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2011

01-10-2011

Evaluatie van kansrijke beweegprogramma’s om lichaamsbeweging in de Nederlandse bevolking te bevorderen

Auteurs: Chantal J. Leemrijse, Linda Ooms, Cindy Veenhof

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 7/2011

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In het kader van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB) worden ‘bewegingsarme’ gemeenten gesubsidieerd om programma’s in te zetten teneinde de bevolking te stimuleren tot meer bewegen. Door het NIVEL is in samenwerking met NISB een inventarisatie gemaakt van beweegprogramma’s en werden kwaliteitsaspecten van deze programma’s in kaart gebracht. Via verschillende kanalen is gezocht naar beweegprogramma’s. Programma-eigenaren werd gevraagd materiaal zoals handleidingen, stappenplannen, protocollen, onderzoeks- en voortgangsverslagen op te sturen. Aan de hand van dit materiaal en met behulp van een toetsingsformulier zijn de praktische uitvoerbaarheid van het programma, de theoretische en empirische onderbouwing en de ervaringen in de praktijk beoordeeld. Er werden 72 relevante beweegprogramma’s gevonden en ingedeeld in vier categorieën die variëren in de mate van uitvoerbaarheid en onderbouwing. In de hoogste categorie zijn vijf programma’s opgenomen waarvoor in gecontroleerd onderzoek positieve effecten op bewegen zijn aangetoond. Bij 33 programma’s uit de laagste categorie is nog geen enkele effectmeting ten aanzien van ‘meer bewegen’ uitgevoerd. Algemeen kan worden gesteld dat er nog veel aandacht nodig is voor het onderbouwen van bestaande beweegprogramma’s om de meer en minder effectieve programma’s van elkaar te onderscheiden. In de toekomst zouden de meest kansrijke beweegprogramma’s moeten worden ingezet.
Voetnoten
1
Preffi staat voor Preventie Effectmanagement Instrument. Het instrument is door het NIGZ ontwikkeld in samenwerking met GVO-praktijkmedewerkers (Gezondheidsvoorlichting en –opvoeding), preventiedeskundigen en wetenschappelijk onderzoekers en heeft tot doel de effectiviteit van gezondheidsbevorderende projecten te vergroten, door het ondersteunen van een systematische werkwijze.
 
2
Er werd hierbij geen onderscheid gemaakt tussen meer bewegen puur door het deelnemen aan het programma op zich of een additioneel effect op meer bewegen naast deelname aan het programma.
 
Literatuur
1.
go back to reference Proper KI, Zaanen S van. Relatie tussen sedentair gedrag en (on)gezondheid: een literatuurstudie. Leiden: TNO Kwaliteit van Leven, 2008, 89–112. Proper KI, Zaanen S van. Relatie tussen sedentair gedrag en (on)gezondheid: een literatuurstudie. Leiden: TNO Kwaliteit van Leven, 2008, 89–112.
2.
go back to reference VWS. Samen voor sport - Uitvoeringsprogramma 2006–2010 van de kabinetsnota “Tijd voor sport - bewegen, meedoen en presteren“. Den Haag: ministerie van VWS, 2006. VWS. Samen voor sport - Uitvoeringsprogramma 2006–2010 van de kabinetsnota “Tijd voor sport - bewegen, meedoen en presteren“. Den Haag: ministerie van VWS, 2006.
3.
go back to reference Inspectie voor de Gezondheidszorg. Staat van de Gezondheidszorg 2010. Den Haag: Inspectie voor de Gezondheidszorg, 2010. Inspectie voor de Gezondheidszorg. Staat van de Gezondheidszorg 2010. Den Haag: Inspectie voor de Gezondheidszorg, 2010.
4.
go back to reference Leemrijse CJ, Ooms L, Veenhof C. Evaluatie van kansrijke beweegprogramma’s om lichaamsbeweging in de bevolking te stimuleren. Utrecht: NIVEL, 2010. Leemrijse CJ, Ooms L, Veenhof C. Evaluatie van kansrijke beweegprogramma’s om lichaamsbeweging in de bevolking te stimuleren. Utrecht: NIVEL, 2010.
5.
go back to reference Ooms L, Veenhof C. Evaluatie van kansrijke interventies om lichaamsbeweging in de bevolking te bevorderen. Utrecht: NIVEL, 2008. Ooms L, Veenhof C. Evaluatie van kansrijke interventies om lichaamsbeweging in de bevolking te bevorderen. Utrecht: NIVEL, 2008.
6.
go back to reference Yperen T van, Bommel M van. Erkenning interventies: criteria 2009–2010 Erkenningscommissie (Jeugd)Interventies. Bilthoven: NJi/RIVM, 2009. Yperen T van, Bommel M van. Erkenning interventies: criteria 2009–2010 Erkenningscommissie (Jeugd)Interventies. Bilthoven: NJi/RIVM, 2009.
7.
go back to reference Peters L, Molleman G, Hommels L et al. Toelichting Preffi 2.0. Woerden: NIGZ, 2003. Peters L, Molleman G, Hommels L et al. Toelichting Preffi 2.0. Woerden: NIGZ, 2003.
8.
go back to reference Leemrijse CJ, Ooms L, Veenhof C. Evaluatie van kansrijke programma’s om lichaamsbeweging in de bevolking te bevorderen. Fase 3. Utrecht: NIVEL, 2011 Leemrijse CJ, Ooms L, Veenhof C. Evaluatie van kansrijke programma’s om lichaamsbeweging in de bevolking te bevorderen. Fase 3. Utrecht: NIVEL, 2011
9.
go back to reference Stubbe JH, Chorus AMJ. Monitor onder professionals in het werkveld van sport en bewegen, Leiden, TNO Kwaliteit van Leven, 2010. Stubbe JH, Chorus AMJ. Monitor onder professionals in het werkveld van sport en bewegen, Leiden, TNO Kwaliteit van Leven, 2010.
10.
go back to reference Dale D van, Dijk S van, Lanting L et al. Meer zicht op kwaliteit en effectiviteit van (leefstijl)interventies: Erkenningscommissie interventies. Tijdschr Gezondheidswet 2010;88:236–240.CrossRef Dale D van, Dijk S van, Lanting L et al. Meer zicht op kwaliteit en effectiviteit van (leefstijl)interventies: Erkenningscommissie interventies. Tijdschr Gezondheidswet 2010;88:236–240.CrossRef
Metagegevens
Titel
Evaluatie van kansrijke beweegprogramma’s om lichaamsbeweging in de Nederlandse bevolking te bevorderen
Auteurs
Chantal J. Leemrijse
Linda Ooms
Cindy Veenhof
Publicatiedatum
01-10-2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 7/2011
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/s12508-011-0125-y

Andere artikelen Uitgave 7/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2011 Naar de uitgave