Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2009 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 7/2009

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2009

Evaluatie van de regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning in twee Brabantse regio’s

Bekendheid, gebruik, bruikbaarheid en randvoorwaarden

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 7/2009
Auteurs:
M. J. H. van Bon-Martens, W. Jeeninga, E. C. M. van Eck, L. A. M. van de Goor, J. A. M. van Oers
Belangrijke opmerkingen
Academische Werkplaats Openbare Gezondheidszorg Tilburg, Tranzo, Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit van Tilburg, Tilburg
Afdeling Gezondheidsbevordering, Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Hart voor Brabant, Den Bosch
Afdeling Gezondheidsbevordering, Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst West-Brabant, Breda
Centrum Volksgezondheid Toekomst Verkenningen, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Bilthoven
M.J.H. van Bon-Martens, Tranzo, Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit van Tilburg, Postbus 90153, 5000 LE Tilburg, tel: 013-4662969.
Voor publicatie aanvaard in juli 2009.

Samenvatting

In de regio’s van de GGD’en Hart voor Brabant en West-Brabant is een regionale VTV ontwikkeld. Deze regionale VTV bestaat uit drie onderdelen: een Samenvattend rapport per GGD-regio, een rapportage met Kernboodschappen voor lokaal beleid per gemeente en de website Regionaal Kompas Volksgezondheid (www.regionaalkompas.nl). De regionale VTV is vanuit de Academische Werkplaats Openbare Gezondheidszorg Tilburg geëvalueerd onder betrokkenen en (beoogde) gebruikers door middel van vragenlijsten, (groeps)interviews en een documentenanalyse. Dit artikel beschrijft de resultaten van deze evaluatie. De bekendheid en het gebruik van de regionale VTV bleek groot. De bruikbaarheid van de regionale VTV, in termen van inhoud, vormgeving, relevantie, samenhang tussen de producten en meerwaarde ten opzichte van bestaande informatie, werd in het algemeen positief beoordeeld. Als belangrijke randvoorwaarden kwamen vooral naar voren: een goede timing in relatie tot de lokale beleidscyclus, goede en structurele communicatie over voortgang, planning en besluitvorming, en vroegtijdige betrokkenheid van gemeenten. De succesfactoren en aanbevelingen die voortvloeien uit de evaluatiestudie worden zowel gebruikt bij de verdere ontwikkeling van de volgende regionale VTV in beide regio’s als voor de ontwikkeling van een generiek model voor een regionale VTV.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2009

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2009 Naar de uitgave