Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

02-11-2017 | Uitgave 4/2017

Jeugdbeleid 4/2017

Evaluatie van de Jeugdwet

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 4/2017
Auteur:
Dr. Bert C. Bröcking

Samenvatting

De Jeugdwet is voorlopig de laatste in een reeks wetten waarvan de eerste twee zijn: de Wet op de jeugdhulpverlening (1989) en de Wet op de jeugdzorg (2005). De gemiddelde levensduur van wetten op het terrein van de jeugdhulp was 8,2 jaar. Dat is kort.
Momenteel zijn cliënten, gemeenten en hulpverleners nog bezig de gevolgen van de invoering van de Jeugdwet in 2015 te verwerken. Toch is er sinds 1 oktober 2016 alweer een evaluatie gaande waarvan de uiteindelijke resultaten in 2018 bekend zullen worden gemaakt en die vermoedelijk niet zonder gevolgen zal blijven. De vraag is of dit niet te veel van het goede is.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in vijf deelstudies. Een van de studies betreft het wettelijke instrumentarium. Over dit instrumentarium gaat dit artikel.
Dit artikel bevat het voorstel om een deel van de oorzaken van de korte levensduur van wetten op het terrein van de jeugdhulp weg te nemen door inhoudelijke doelen uit de Jeugdwet te halen. De wetenschappelijke basis is omstreden en/of de condities waaronder zij werken zijn onvoldoende gespecificeerd. Ook biedt de wet geen ruimte om zonder tijdrovende aanpassingen in te spelen op veranderde maatschappelijke omstandigheden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2017

Jeugdbeleid 4/2017 Naar de uitgave