02-11-2017
Evaluatie van de Jeugdwet
Gepubliceerd in: Jeugdbeleid | Uitgave 4/2017
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
De Jeugdwet is voorlopig de laatste in een reeks wetten waarvan de eerste twee zijn: de Wet op de jeugdhulpverlening (1989) en de Wet op de jeugdzorg (2005). De gemiddelde levensduur van wetten op het terrein van de jeugdhulp was 8,2 jaar. Dat is kort.
Momenteel zijn cliënten, gemeenten en hulpverleners nog bezig de gevolgen van de invoering van de Jeugdwet in 2015 te verwerken. Toch is er sinds 1 oktober 2016 alweer een evaluatie gaande waarvan de uiteindelijke resultaten in 2018 bekend zullen worden gemaakt en die vermoedelijk niet zonder gevolgen zal blijven. De vraag is of dit niet te veel van het goede is.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in vijf deelstudies. Een van de studies betreft het wettelijke instrumentarium. Over dit instrumentarium gaat dit artikel.
Dit artikel bevat het voorstel om een deel van de oorzaken van de korte levensduur van wetten op het terrein van de jeugdhulp weg te nemen door inhoudelijke doelen uit de Jeugdwet te halen. De wetenschappelijke basis is omstreden en/of de condities waaronder zij werken zijn onvoldoende gespecificeerd. Ook biedt de wet geen ruimte om zonder tijdrovende aanpassingen in te spelen op veranderde maatschappelijke omstandigheden.