Skip to main content
main-content
Top

18-02-2015 | Nieuws

Euthanasie voor veel artsen alleen denkbaar bij lichamelijk lijden

93 procent van de huisartsen en 86 procent van de artsen in het algemeen vindt het denkbaar om euthanasie uit te voeren bij ondraaglijk lichamelijk lijden bij kanker en ernstige lichamelijke aandoeningen. Bij psychische aandoeningen is het percentage een stuk minder, psychiatrische aandoening: 34 procent, beginnende dementie: 40 procent, en lijden aan het leven: 27 procent.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door VUmc in samenwerking met het AMC en Erasmus MC onder 1456 artsen in Nederland. Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Medical Ethics.

Gevorderde dementie

Er is een verschil waar te nemen tussen beginnende dementie en het uitvoeren van een euthanasieverklaring in geval van gevorderde dementie. In het laatste geval vindt slechts 29 procent euthanasie denkbaar, bij beginnende dementie 40 procent. Opvallend is dat met name specialisten ouderengeneeskunde het vaak ondenkbaar vinden om euthanasie uit te voeren bij gevorderde dementie (14 procent).

Persoonlijke argumenten

Promovenda Eva Bolt: “Dit onderzoek laat zien dat elke arts zelf bepaalt waar zijn grenzen liggen bij beslissingen over euthanasie. Deze grenzen zijn zowel gebaseerd op wettelijke als persoonlijke argumenten. Daarom is het belangrijk dat mensen met een voorkeur voor euthanasie dit tijdig bespreken met hun arts. Op die manier kunnen artsen tijdig een mening vormen en deze bespreken, om teleurstelling of conflicten te voorkomen.”

 

Meer achtergrondinformatie:

 

Euthanasie ‘voor elkaar’: het Hoogeveense model, Bijblijven 10, 2014

 

Wat gebeurt er nadat een euthanasieverzoek is afgewezen?, Huisarts & Wetenschap 8, 2014

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.