Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

1. Ethiek

Auteurs : prof. dr. H.A.M.J. ten Have, prof. dr. R.H.J. ter Meulen, prof. dr. E. van Leeuwen

Gepubliceerd in: Leerboek medische ethiek

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

Medische ethiek hield vroeger alleen artsen bezig. Nu is het een onderwerp dat ieders belangstelling heeft. We komen allemaal in aanraking met gezondheidszorg, met artsen en verpleegkundigen, ziekte, pijn en dood. Vrijwel wekelijks zijn op de televisie en in de kranten ethische thema’s in het nieuws. Ook in de politiek komen medisch-ethische onderwerpen ter sprake en worden er wetten en regelingen voor gemaakt. Typische onderwerpen zijn bijvoorbeeld: de verhouding tussen arts en patiënt, beroepsgeheim, beëindigen of afzien van behandelingen, wachtlijsten, omgang met patiënten die hun wil niet kunnen uiten, het levenseinde, stamceltechnologie, embryoselectie of orgaantransplantatie. Sommige van deze onderwerpen zijn al zo oud als de geneeskunde, andere zijn nieuw en het gevolg van moderne medische ontwikkelingen. Bovendien is niet alleen de gezondheidszorg veranderd, maar ook de maatschappij. De medische ethiek heeft een aantal ontwikkelingen doorgemaakt die haar actuele gezicht bepalen en die ook haar domein aanzienlijk hebben uitgebreid; dit zal in H. 2 aan de orde komen.
Literatuur
1.
go back to reference Aristoteles: Ethica Nicomachea. Damon, Budel, 2004. Aristoteles: Ethica Nicomachea. Damon, Budel, 2004.
2.
go back to reference S. Blackburn: Goed leven. Een tegendraadse beschouwing over ethiek. Lemniscaat, Rotterdam, 2007. S. Blackburn: Goed leven. Een tegendraadse beschouwing over ethiek. Lemniscaat, Rotterdam, 2007.
3.
go back to reference H. ten Have: Bioethiek zonder grenzen. Mondialisering van gezondheid, ethiek en wetenschap. Valkhof Pers, Nijmegen, 2011. H. ten Have: Bioethiek zonder grenzen. Mondialisering van gezondheid, ethiek en wetenschap. Valkhof Pers, Nijmegen, 2011.
4.
go back to reference E. Savater: Het goede leven. Ethiek voor mensen van morgen. Erven J. Bijleveld, Utrecht, 2010. E. Savater: Het goede leven. Ethiek voor mensen van morgen. Erven J. Bijleveld, Utrecht, 2010.
5.
go back to reference P. Sporken: Begeleiding en ethiek. Verantwoordelijkheid en solidariteit van de hulpverlener. Ambo, Baarn, 1983. P. Sporken: Begeleiding en ethiek. Verantwoordelijkheid en solidariteit van de hulpverlener. Ambo, Baarn, 1983.
6.
go back to reference K. Van Der Wal: Wat is er met de ethiek gebeurd? Over ethisch denken onder laatmoderne omstandigheden. Klement/Pelckmans, Kampen, 2008. K. Van Der Wal: Wat is er met de ethiek gebeurd? Over ethisch denken onder laatmoderne omstandigheden. Klement/Pelckmans, Kampen, 2008.
Metagegevens
Titel
Ethiek
Auteurs
prof. dr. H.A.M.J. ten Have
prof. dr. R.H.J. ter Meulen
prof. dr. E. van Leeuwen
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9920-8_1