Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2011 | origineel artikel | Uitgave 2/2011

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 2/2011

Ervaringen uit het Groote Schuur Hospitaal

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 2/2011
Auteur:
B.E. Kreis
Belangrijke opmerkingen
fellow traumachirurgie

Samenvatting

In dit artikel wordt een overzicht gegeven van het reilen en zeilen van de trauma-afdeling van het Groote Schuur Hospitaal in Kaapstad, Zuid-Afrika. Hier worden jaarlijks 12.000 patiënten behandeld door toegewijde traumachirurgen. Deze chirurgen zijn verantwoordelijk voor zowel de volledige resuscitatie en operatieve behandeling als de intensieve zorg van de traumapatiënten. Aan de hand van 2 casus wordt het protocol beschreven voor de behandeling van een penetrerend halsletsel en de selectief conservatieve behandeling van een schotwond buik. Ondanks de zeer grote exposure en de daarmee gepaard gaande ruime ervaring met de behandeling van dergelijke letsels in dit gewelddadige land, zijn er ook in Zuid-Afrika verschuivingen te zien bij de behandeling van deze patiënten. Nieuwe technieken en conservatieve behandelingsmethoden maken een nauwere samenwerking tussen traumachirurgen en ‘spoedchirurgen’ noodzakelijk.
Barbara Kreis (chirurg) startte in juli 2010 met een fellowship van 1 jaar in Kaapstad, Zuid-Afrika. Dit fellowship bestaat uit 6 maanden traumachirurgie in het Groote Schuur Hospitaal en 6 maanden fractuurchirurgie in het Tygerberg Hospital. In dit artikel beschrijft zij haar ervaringen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 2/2011 Naar de uitgave