Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Uitgave 3/2010

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 3/2010

Ernstige obesitas bij kinderen: een zaak van gewicht

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 3/2010
Auteurs:
O. H. van der Baan-Slootweg, M. N. Nollet, F. R. Weller, M. A. Benninga, W. M. C. van Aalderen
Belangrijke opmerkingen
O.H. van der Baan-Slootweg, kinderarts-sociale pediatrie, M.N. Nollet, student, KBCZ Heideheuvel, Hilversum, en Emma Kinderziekenhuis, AMC Amsterdam. Dhr. dr. F.R. Weller, longarts, KBCZ Heideheuvel, Hilversum. Dhr. dr. M.A. Benninga, kinderarts-gastro-enteroloog, dhr. prof. dr. W.M.C. van Aalderen, kinderarts-pulmonoloog, Emma Kinderziekenhuis, AMC Amsterdam. O.H. van der Baan-Slootweg, KBCZ Heideheuvel, Soestdijkerstraatweg 129, 1213 VX Hilversum,

Samenvatting

De prevalentie van overgewicht en vooral obesitas op de kinderleeftijd neemt snel toe. Bovendien blijken de zwaarste kinderen steeds zwaarder te worden. De definitie van overgewicht en obesitas bij kinderen is minder eenvoudig dan bij volwassenen door de groei en puberteitsontwikkeling. Inmiddels is er brede internationale consensus dat de BMI de meest optimale, enkelvoudige maat is voor het bepalen van overgewicht en obesitas. Hiervan zijn goede Nederlandse en internationale referentiewaarden beschikbaar. Kinderen en adolescenten hebben aan obesitas gerelateerde morbiditeit die gereduceerd kan worden door gewichtsreductie. Actieve interventie van obesitas op de kinderleeftijd is noodzakelijk omdat spontane regressie meestal niet optreedt. Een kind met obesitas heeft een grote kans om een volwassene met obesitas te worden. Zolang evidence-based behandelmethoden niet beschikbaar zijn, zullen interventies bij ernstige obesitas bij kinderen gebaseerd moeten zijn op best practices of practice-based richtlijnen. Bij obesitas, en zeker ernstige obesitas, dient behandeling, zoals bij iedere chronische aandoening, voldoende langdurig te worden gegeven. Bij recidive dient opnieuw intensief te worden behandeld. Voor bariatrische chirurgie is in de kindergeneeskunde vooralsnog geen plaats.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 3/2010 Naar de uitgave