Skip to main content
main-content
Top

26-08-2015 | Nieuws

Erectiestoornis bij diabetes type 2

Erectiestoornissen bij diabetes mellitus komen veel voor. Ze zijn multifactorieel bepaald. PDE-5-remmers vormen een effectief onderdeel van de behandeling, naast praten over seks. Geef bij het voorschrijven goede uitleg en instructies over het gebruik van PDE-5-remmers. Dit verhoogt de effectiviteit ervan aanzienlijk. In dit artikel gaat Patrick Dielissen, huisarts in Nijmegen en lid van de NHG-expertgroep Seksuele Gezondheid, hier nader op in.


De oorzaak van erectiestoornissen bij diabetes mellitus kan zijn: schade aan bloedvaten en zenuwen, geneesmiddelen, vermoeidheid, negatieve gevoelens door ziekte of relationele problemen. In de regel is het multifactorieel. Psychogene factoren spelen ook vaak een rol. Sommige ziekten die zelf erectiestoornissen kunnen veroorzaken, komen ook vaker voor bij mannen met diabetes zoals late-onset hypogonadisme (testosterontekort) en depressie.

Langer consult plannen

Wanneer een patiënt een PDE-5-remmer krijgt voorgeschreven, moet er tijd zijn voor een goede uitleg en optimale begeleiding. Het is aan te bevelen om bij aanhoudende problemen (ondanks medicatie) een langer consult te plannen. Soms komt de patiënt dan met de mededeling dat ondanks de ingenomen ‘erectiepil’ een orgasme niet optreedt. Ook lukt het behouden van een erectie tijdens het vrijen niet altijd. Sommige patiënten slikken alleen de 50 mg dosering omdat zij ook andere medicatie gebruiken en daarom niet meer durven in te nemen.

Instructies geven

In Nederland zijn sildenafil, tadalafil en vardenafil beschikbaar als therapie. Ze worden als gelijkwaardig beschouwd in hun werking en bijwerking. Hoewel de effectiviteit van deze pillen goed is, heeft toch een aanzienlijk percentage mannen onvoldoende resultaat. Goede uitleg en instructies bij het voorschrijven van PDE-5-remmers kan dit verbeteren. Bij het voorschrijven van sildenafil ontvangt het merendeel geen adequate uitleg en instructies.

Neem bij problemen ondanks PDE-5-remmergebruik de volgende stappen door:

  1. PDE-5-remmers werken niet of minder als er geen zin is in seks of er onvoldoende seksuele stimulatie is. De huisarts geeft voorbeelden voor extra stimulatie van de penis: prikkel de fantasie met een film, glijmiddel of het steviger vasthouden van de penis.
  2. Stem inname en seksualiteit goed af. Sildenafil moet minimaal 30 minuten voor de seksuele activiteit worden ingenomen.
  3. Neem sildenafil en ook tadalafil bij voorkeur op een lege maag in. Een vetrijke maaltijd kan de opname en de werking vertragen.
  4. Verhoog de dosis eventueel en probeer het vaak genoeg. Afgesproken wordt dat de eerstkomende 4 tot 6 keer seks eerst 100 mg geprobeerd wordt.
  5. Zorg voor een goede follow-up totdat er voldoende resultaat is om vragen te beantwoorden of het gebruik te bespreken. Maak een vervolgafspraak.

Denk aan testosterontekort

Overweeg bij aanhoudend falen een verwijzing naar een seksuoloog voor meer gespecialiseerde hulpverlening. Denk bij diabetes mellitus en het falen van de PDE-5-remmers aan een testosterontekort. Een goed gereguleerde glucose en lichamelijk fit zijn, verkleinen de kans op een erectieprobleem. Geneesmiddelen bij diabetici zoals antihypertensiva kunnen erectiestoornissen geven. Kies voor geneesmiddelen met minder seksuele bijwerkingen, zoals ACE-remmers of angiotensine-II-antagonisten.

Bron: Erectiestoornis bij diabetes type 2 (casus), Patrick Dielissen

Tips

Erectiele disfunctie, A.A.B. Lycklama à Nijeholt, uit: Leerboek urologie

Tumoren van de urinewegen, R.J.A. van Moorselaar, M.C.C.M. Hulshof, G.J.L.H. van Leenders, C.M.L. van Herpen, H. van Poppel, uit: Oncologie

Seksuologie, L. Gijs, I. Vanwesenbeeck, W. Gianotten

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten