Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijblijven 8/2011

01-10-2011

ePublic health: nieuwe wegen in gezondheidscommunicatie

Auteurs: Drs. H. C. Ossebaard, prof. dr. R. Coutinho

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 8/2011

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verandert geleidelijk van onderzoeksinstituut naar kenniscentrum. Tot zijn nieuwe taken hoort steeds vaker ook de gezondheids-en risicocommunicatie met het algemeen publiek op het gebied van volksgezondheid: rond de bestrijding en preventie van infectieziekten, over voedselveiligheid of bij milieu-ongevallen. Sociaalwetenschappelijke kennis en mediatechnologie spelen daarin een cruciale rol. Sinds 2007 investeert het RIVM daarom in kennis, informatie-en communicatietechnologie en -vaardigheden ten behoeve van zijn taken op het gebied van de publieke gezondheid: ePublic Health.
Voetnoten
1
* Het gaat daarbij om het bevolkingsonderzoek borstkanker, het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, het Nationaal Programma Grieppreventie, opsporing van familiaire hypercholesterolemie, de prenatale screening infectieziekten en erytrocytenimmunisatie (PSIE), prenatale screening downsyndroom/structureel echoscopisch onderzoek (SEO), de neonatale hielprikscreening en om de neonatale gehoorscreening.
 
2
* CMHP = Committee for Medicinal Products for Human Use, het wetenschappelijke comité van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA=European Medicine Agency).
 
3
**EDQM = European Directorate for the Quality of Medicines, dat betrokken is bij de harmonisatie en coördinatie van standaardisering, regulering en kwaliteitscontrole van geneesmiddelen, bloedtransfusie, orgaantransplantatie en farmaceutische producten.
 
4
* Zie bijvoorbeeld www.​youtube.​com/​watch?​v=​EiLGrL7vhPE&​feature=​fvst . Dit is een van de meest bekeken HPVfilmpjes en het is op het eerste gezicht al duidelijk dat hier geen feitelijke folder tegenop kan.
 
5
* Behorend tot de shigatoxineproducerende E. coli-stammen (STEC).
 
Metagegevens
Titel
ePublic health: nieuwe wegen in gezondheidscommunicatie
Auteurs
Drs. H. C. Ossebaard
prof. dr. R. Coutinho
Publicatiedatum
01-10-2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 8/2011
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/s12414-011-0068-x

Andere artikelen Uitgave 8/2011

Bijblijven 8/2011 Naar de uitgave