Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2020 | Artikel | Uitgave 1/2020

Bijblijven 1/2020

Epidemiologie van verstandelijke beperking

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 1/2020
Auteurs:
Dr. Maarten Cuypers, dr. Bianca Schalk, prof. dr. Geraline Leusink
Internationale literatuur spreekt over een prevalentie van 1-1,5% van de wereldbevolking waarbij sprake is van een verstandelijke beperking. Dit percentage lijkt ook van toepassing op Nederland, maar nauwkeurige cijfers ontbreken. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van verschillende prevalentieschattingen van verstandelijke beperking in de Nederlandse bevolking. In Nederland is geen centraal register waarin mensen met een (verstandelijke) beperking zijn terug te vinden. Er worden daarom drie methoden besproken waarmee de prevalentie van verstandelijke beperking in Nederland geschat kunnen worden, namelijk: op basis van demografie en IQ, op basis van zorggebruik in de Wlz en via huisartsregistraties. Aansluitend wordt in gegaan op de complexiteit van zorg en wordt het belang van het registreren van een persoon met verstandelijke beperking bij de huisarts benadrukt voor het verlenen van goede zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2020

Bijblijven 1/2020 Naar de uitgave