Skip to main content
main-content
Top

21-03-2011 | Nieuws

EPD blijft een heikel punt

Het Elektronisch Pati�nten Dossier (EPD) is volgens velen een zeer handig systeem. Toch is de Eerste Kamer is er nog steeds niet gerust op dat het systeem de privacy van pati�nten waarborgt. De Senaat heeft opnieuw grote bezwaren.

Een meerderheid van de Eerste Kamer wil dat het EPD niet landelijk, maar regionaal wordt opgezet en uitgeprobeerd. Onder meer VVD, PvdA en SP vragen zich af of dit wel de manier is om het aantal medische fouten terug te dringen.

Veertien jaar geleden begon toenmalig minister Els Borst begon al met het EPD. Nog altijd is het niet officieel ingevoerd.

Volgens senator Heleen Dupuis (VVD) is de kans op fouten met het EPD even groot als nu. De kans dat hulpverleners elkaar corrigeren wordt volgens haar alleen maar kleiner als ze elkaar niet kennen.

Ook de andere fracties vinden dat er risico's kleven aan het uitwisselen van in dit geval medische gegevens zeker als die uitwisseling op grote schaal gebeurt. En er is twijfel of dit EPD nog wel kan doen wat ervan wordt verwacht.

De tendens is nu om eerst klein te beginnen door het alleen als medicatie- en waarneemdossier te gebruiken. Dan kan over twee jaar bekeken worden of hiermee het belang van de patiënt er echt mee is gediend.

D66 wil liefst wel de landelijke opzet, maar vraagt zich af of dit wel veilig kan. Dat er recent via Wikileaks allerlei informatie naar buiten kwam, stelt de Eerste Kamer allesbehalve gerust zoals het ze ook niet lekker zit dat betrekkelijk veel mensen het EPD kunnen inzien.

Het debat wordt 29 maart voortgezet. Schippers reageert dan op de vele vragen, knelpunten en twijfels die haar dinsdag zijn voorgelegd. ''In het belang van de patiënten en de mensen die met het EPD moeten werken, ga ik bekijken of een oplossing mogelijk is'', meldde Schippers.

Ze is na Els Borst, Hans Hoogervorst en Ab Klink inmiddels de vierde minister die zich met het EPD bezighoudt.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.