Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

04-10-2016 | Artikel | Uitgave 4/2017 Open Access

Tijdschrift voor Urologie 4/2017

Enhanced recovery after surgery (ERAS) effectief bij robotgeassisteerde radicale cystectomie (RARC); standaardisatie gewenst

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 4/2017
Auteurs:
dr. Coen Holzhauer, dr. Philip C. Weijerman, dr. Geert A. H. J. Smits, drs. Carl J. Wijburg

Samenvatting

Het doel van het ERAS-protocol is het postoperatieve herstel te optimaliseren. Om te inventariseren welke invulling landelijk gegeven wordt aan dit protocol, hebben wij een enquête gehouden onder Nederlandse urologen. Hieruit bleek dat er nog veel verschillen bestaan tussen de ziekenhuizen. Om het effect van ERAS te onderzoeken, hebben wij een onderzoek gedaan in onze eigen kliniek.
In deze studie hebben wij de resultaten vergeleken van de robotgeassisteerde radicale cystectomie met intracorporele reconstructie (RARC-IC) voor en na de introductie van het ERAS-protocol. 37 patiënten zijn geopereerd in de periode voor introductie van het protocol en 71 erna. Preoperatief waren er geen verschillen tussen beide groepen. De OK-tijd verminderde significant en de gemiddelde opnameduur daalde van 14 naar acht dagen. Het aantal complicaties nam niet toe. De afgenomen OK-tijd is te verklaren vanuit het doorlopen van de RARC-leercurve. Verder onderzoek moet aantonen hoe het ideale ERAS-protocol eruit moet zien en wat de meerwaarde is van een dergelijk protocol.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel