Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

03-08-2016 | Article | Uitgave 6-7/2016 Open Access

Tijdschrift voor Urologie 6-7/2016

Endoscopische transvesicale adenomectomie van de prostaat (ETAP). Resultaten van de eerste 17 patiënten in een perifeer ziekenhuis

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 6-7/2016
Auteurs:
drs. Nicoline M. P. Kil, dr. Laurent M. C. L. Fossion

Samenvatting

Met de komst van de minimaal invasieve (inclusief de robotgeassisteerde) technieken in de urologie is er de afgelopen jaren veel veranderd, met name op oncologisch chirurgisch gebied. Bij de chirurgische behandeling van BPH lijken deze technieken vooralsnog maar weinig toepassing te vinden. In dit artikel presenteren wij een nieuwe, minimaal invasieve, endoscopische transvesicale operatietechniek, voor de enucleatie van het prostaatadenoom bij patiënten met lower urinary tract symptoms/benigne prostaat hyperplasie (LUTS/BPH) bij prostaatvolumes >80 g. We bespreken de endoscopische transvesicale operatietechniek, de preoperatieve karakteristieken van de patiënten en de peri- en postoperatieve resultaten van de eerste 17 ingrepen die zijn uitgevoerd in een perifeer centrum.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6-7/2016

Tijdschrift voor Urologie 6-7/2016 Naar de uitgave