Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | Uitgave 4/2012

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 4/2012

Endoscopische stripcraniëctomie gecombineerd met redressiehelm als behandeling voor craniosynostose

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 4/2012
Auteurs:
Dhr.dr. Erik J. van Lindert, dhr.drs. Hans Delye, dr. Anke Ettema, dhr.dr. Stefaan Bergé, dhr.drs. Thomas Maal, dhr.dr. Wilfred A. Borstlap
Belangrijke opmerkingen
Auteurs
afdeling Neurochirurgie
Correspondentieadres: Dr. E.J. van Lindert, afdeling Neurochirurgie, UMC St Radboud, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen

Samenvatting

Doelstelling.

In 2005 introduceerden wij in ons ziekenhuis de endoscopische stripcraniëctomie gevolgd door een redressiehelm (ESC) voor de behandeling van craniosynostose. In deze studie evalueren wij de resultaten van deze behandeling.

Patiënten en methoden.

Dit is een retrospectieve studie over de periode 2005-2011 van alle patiënten met craniosynostose die jonger zijn dan 6 maanden die een operatieve behandeling ondergingen. Er werden 59 patiënten geïncludeerd, van wie 78% van het mannelijk geslacht. De gemiddelde leeftijd bedroeg 3,8 maanden, 54% had een scafocefalie, 24% een trigonocefalie. Een craniosynostosesyndroom of een complexe craniosynostose bestond bij 15%.

Resultaten.

De gemiddelde operatieduur was 68 minuten, gemiddeld bloedverlies was 35 ml, terwijl 22% van de patiënten na operatie een bloedtransfusie kreeg. De mortaliteit bedroeg 0%, de morbiditeit 3%, de opnameduur 1,8 dagen. Ernstige complicaties werden niet waargenomen. De helm werd gemiddeld 9,5 maanden gedragen, terwijl de helmbehandeling bij 5% voortijdig gestaakt werd. Het cosmetische resultaat was tevredenstellend tot goed in 90% van de gevallen.

Conclusie.

ESC is een effectieve behandeling van craniosynostose voor kinderen jonger dan 6 maanden, terwijl operatieduur, hospitalisatie, morbiditeit en bloedtransfusiebehoefte veel lager zijn dan bij de klassieke chirurgie. Vroege verwijzing naar een craniofaciaal centrum is essentieel om deze behandeloptie open te kunnen houden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2012

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 4/2012 Naar de uitgave

casuïstische mededelingen

Puzzelen met pubers

BookReview

boekbespreking