Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-1998 | Uitgave 4/1998

Tijdschrift voor Psychotherapie 4/1998

En nee is geen antwoord!

Assertiviteitstraining in de RIAGG

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 4/1998
Auteurs:
K. Klumpers, C. van der Rhee
Belangrijke opmerkingen
K. Klumpers en C. van der Rhee zijn als psychotherapeut werkzaam in de sectie gedragstherapie van de afdeling Psychotherapie van RIAGG ZuidHage in Den Haag.
Correspondentieadres: Leggelostraat 85, 2541 HR Den Haag.

Abstract

Assertiviteitstraining is een vast onderdeel van de volwassenenzorg van verreweg de meesteRIAGG's. Het therapieprogramma is overbekend. De positie binnen het vigerende psychopathologische begrippenkader is echter onduidelijk; de indicatiestelling voor assertiviteitstraining wordt hierdoor bemoeilijkt en de training lijkt een wat anachronistische positie ingenomen te hebben. In dit artikel wordt na een bespreking van het concept assertiviteit de kwantiteit van assertiviteitsgroepen in deRIAGGverkend. Vervolgens wordt de positie van de assertiviteitstraining in deRIAGGonderzocht. Hierbij komt onder meer de vraag aan de orde: moet subassertiviteit als stoornis opgenomen worden in deDSMof moet assertiviteitstraining uit het takenpakket van deRIAGG? De auteurs menen dat het om een paradox gaat: subassertiviteit zit terecht niet als afzonderlijk psychopathologisch syndroom in deDSM, maar assertiviteitstraining hoort wel degelijk in deRIAGG. Subassertiviteit komt veel voor bij de dysthyme stoornis en bij cliënten met ontwijkende en afhankelijke persoonlijkheidskenmerken, maar ook bij tal van andere stoornissen. De invloed van assertiviteitstraining op deze en andere klachten wordt besproken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel