Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

29-10-2019 | Artikelen | Uitgave 4/2019

Kind en adolescent 4/2019

Emotionele stabiliteit en depressieve klachten van moeders en teruggetrokken/depressieve en angstig/depressieve problemen van adolescenten: de mediërende rol van opvoeding

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 4/2019
Auteurs:
Msc Marieke van Dalen, Dr. Rianne Kok, Prof. dr. Peter Prinzie

Samenvatting

Inleiding

In deze studie werd onderzocht in hoeverre het verband tussen depressieve klachten en emotionele stabiliteit bij moeders enerzijds en teruggetrokken/depressieve en angstig/depressieve problemen bij adolescenten anderzijds verklaard wordt door opvoeding.

Methode

Participanten waren 478 moeders met hun zoon of dochter (Mlft= 13,57 jaar, SDlft = 1,15 jaar). Moeders rapporteerden over depressieve klachten, emotionele stabiliteit, overbescherming en overreactiviteit in de opvoeding en internaliserende problemen bij hun adolescent.

Resultaten

Alleen depressieve klachten bij moeders waren gerelateerd aan hogere scores voor teruggetrokken/depressieve en angstig/depressieve problemen bij kinderen. Depressieve klachten en emotionele stabiliteit waren beide gerelateerd aan overbescherming en overreactiviteit. De relatie tussen emotionele stabiliteit van moeders en angstig/depressieve problemen bij de adolescent werd gedeeltelijk gemedieerd door overbescherming.

Conclusie

Kinderen van moeders met depressieve klachten hadden hogere scores op teruggetrokken/depressieve en angstig/depressieve problemen. Emotionele stabiliteit van de moeder is gerelateerd aan angstig/depressief gedrag van de adolescent via overbescherming.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2019

Kind en adolescent 4/2019 Naar de uitgave