Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2011 | Artikelen | Uitgave 3/2011

Kind en adolescent 3/2011

Emoties van pubers in één dag

Een studie naar affectvariabiliteit en de relatie met persoonskenmerken en probleemgedrag van adolescenten

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 3/2011
Auteurs:
Drs. A. M. C. van den Berg, Dr. P. J. Hoffenaar
Belangrijke opmerkingen
behandelcoördinator/gedragswetenschapper
universitair docent/onderzoeker

Samenvatting

In deze studie onderzochten we het verband tussen intra-individuele variabiliteit van affect en psychologisch welbevinden van 178 adolescenten in de leeftijd van 12 tot 14 jaar. Door middel van de Day Reconstruction Method, rapporteerden adolescenten de intensiteit en de kwaliteit van emoties gedurende één dag. Daarnaast werden persoonlijkheidstrekken en probleemgedrag gemeten door middel van zelfrapportage. We analyseerden verschillende kenmerken van kernaffectvariabiliteit op basis van schommelingen in een tweedimensionale affectieve ruimte. Kernaffectvariabiliteit was negatief gerelateerd aan de gemiddelde valentie, vriendelijkheid, zorgvuldigheid en openheid voor nieuwe ervaringen en had een positief verband met neuroticisme, emotionele problemen, gedragsproblemen en problemen met leeftijdgenoten. Bovendien zijn de verbanden het meest overtuigend en consistent aangetoond voor spin, een construct dat schommelingen in de kwaliteit van gevoelens reflecteert.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2011

Kind en adolescent 3/2011 Naar de uitgave

Summaries

Summaries

Boeken

Boeken

Opmerkelijk

DSM5.org!