Skip to main content
main-content
Top

04-03-2014 | Nieuws

EMA: geen bewijs verband incretines en pancreatitis en pancreaskanker

Er zijn geen bewijzen voor een verband tussen het gebruik van incretines bij de behandeling van diabetes en een hogere incidentie van pancreatitis en pancreaskanker. Dat stelt de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA in een artikel in New England Journal of Medicine dat onlangs verscheen.

De EMA heeft samen met de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA onderzoek gedaan naar de werking van de incretines en het veronderstelde verhoogde risico op pancreatitits en pancreaskanker.

Studies

De autoriteiten hebben een flink aantal klinische trials en dierenstudies bekeken. Ook werd er gekeken naar onderzoeken naar cardiovasculaire eindpunten. Daaronder bevonden zich ook de SAVOR-studie naar saxagliptine (Onglynza, AstraZeneca) en de EXAMINE-studie naar alogliptine (Nesina, Takeda). In de twee laatste studies waren de gerapporteerde aantallen van patienten met pancreatitis laag, met vergelijkbare aantallen in de onderzoeks- en placebogroep. Ook voor pancreaskanker werden in zowel de onderzoeks- als de placebogroep gelijke aantallen gevonden. In de EXAMINE-studie kwam helemaal geen pancreaskanker voor.

Productinformatie

De EMA stelt in het artikel dat ze nog niet 'tot een finale conclusie zijn gekomen, hoewel de hoeveelheid data die is gereviewd wel een herbevestiging geeft'. De autoriteiten geven aan dat pancreatitis wel als risico moet worden blijven gezien bij gebruik van incretines tot er meer data beschikbaar zijn. Deze informatie is nu al opgenomen in de productinformatie.

 

Auteur(s): Anouk Middelkamp

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.