TODO: Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9. Eiwit

Auteurs : Prof. dr. ir. Peter Weijs, Dr. Maarten Soeters

Gepubliceerd in: Leerboek voeding

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Zowel in het lichaam als in de voeding is het macronutriënt eiwit een belangrijke component. Eiwit is essentieel voor de structuur en functie van het lichaam. Spiermassa is hier een goed voorbeeld van. Door een voortdurende vervanging van lichaamseiwit wordt de functie van het lichaam onderhouden. Hiervoor is een dagelijkse aanvoer van voedingseiwit noodzakelijk, met name van essentiële aminozuren. Onder bepaalde omstandigheden is de eiwitbehoefte verhoogd, zoals bij chronische of acute ziekte, op hoge leeftijd en in geval van training. Duurzaamheid en de vervanging van dierlijk door plantaardig eiwit speelt een steeds grotere rol in dit thema. Al deze aspecten komen in dit hoofdstuk uitvoerig aan bod.
Bijlagen
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Literatuur
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Metagegevens
Titel
Eiwit
Auteurs
Prof. dr. ir. Peter Weijs
Dr. Maarten Soeters
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2868-0_9