Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Forum | Uitgave 2/2014

Psychopraktijk 2/2014

Einde van dertig jaar eerstelijnspsychologie?

Tijdschrift:
Psychopraktijk > Uitgave 2/2014
Auteurs:
Drs. Dineke Smit, Prof.dr. Jan Derksen
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek vindt u een discussie over een actuele of heikele kwestie. Drs. D. Smit, wetenschapsfilosoof, onderzoeker Grondslagen van de Generalistische Psychologie, secretaris werkgroep Mental Health of the European Forum of Primary Care (e.h.smit@4sophia.nl);
Prof.dr. J. Derksen, hoogleraar klinische psychologie Vrije Universiteit Brussel en Radboud Universiteit Nijmegen, eerstelijnspsycholoog, klinisch psycholoog, psycho-analist.

Samenvatting

De eerstelijnspsychologie met meer dan dertig jaar ervaring bestaat vanaf 1 januari 2014 niet meer. De eerstelijnspsychologen worden gedwongen zich alleen te richten op het behandelen van stoornissen op basis van classificatie met het biomedisch model DSM. De kleinschalige praktijken waarbij de behandelaar soms meer dan twintig jaar haar of zijn praktijk voert verdwijnt. Er komen nu grote zorginstellingen met dito overhead voor in de plaats. We kennen intussen het ontstaan van ketenzorg, waar de patiënt wordt ingepast. Van dit besloten verwijssysteem vragen we ons af of het de zorg gaat verbeteren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

PsychoPraktijk

Hét vakblad voor professionals werkzaam in de psychologie, psychotherapie en psychiatrie. PsychoPraktijk informeert over recente ontwikkelingen en biedt handvatten om kennis en vakbekwaamheid te vergr ...

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een proefabonnement heeft u toegang tot een aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan één geaccrediteerde e-learning. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.


BSL Psychologie Totaal 1 maand gratis: € 0,-

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Psychopraktijk 2/2014 Naar de uitgave