Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2015 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 2/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2015

eHealth cognitieve gedragstherapie voor patiënten met chronische somatische aandoeningen

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2015
Auteurs:
Mw. drs. S. van Beugen, H. van Middendorp, R. van der Vaart, M. Ferwerda, A.W.M. Evers
Belangrijke opmerkingen
Correspondentieadres
Mw. drs. S. van Beugen, Sectie Gezondheids-, Medische en Neuropsychologie, Instituut Psychologie, Faculteit der Sociale Wetenschappen, Universiteit Leiden, Postbus 9555, 2300 RB Leiden, tel. 071-5274047, e-mail: s.van.beugen@fsw.leidenuniv.nl
b Deze studie is mede gesubsidieerd door een research grant (WS682746) van Pfizer Inc.

Samenvatting

Veel patiënten met chronische somatische aandoeningen ervaren op zowel lichamelijk als psychologisch gebied beperkingen in het dagelijks leven. Een manier om patiënten hierbij te ondersteunen is het aanbieden van online zorgprogramma’s op basis van cognitieve gedragstherapie (eHealth cognitieve gedragstherapie; eCGt). Hoewel uit eerder onderzoek al is gebleken dat eCGt effectief kan zijn bij het verminderen van bijvoorbeeld depressieve klachten in het algemeen, loopt het onderzoek bij patiënten met chronische somatische aandoeningen daarbij nog wat achter. In de laatste jaren is er echter een toenemend aantal studies verschenen die de effectiviteit van eCGt bij diverse chronische somatische aandoeningen hebben onderzocht. Om de overkoepelende resultaten van deze studies te kunnen evalueren is er een meta-analyse uitgevoerd, waarvan de resultaten in dit artikel worden besproken. Hieruit blijkt dat eCGt ook bij chronische somatische aandoeningen effectief is, met kleine tot middelgrote effecten. Grote effecten werden soms gevonden bij ziektespecifieke klachten zoals symptomen van de aandoening en ziektespecifieke kwaliteit van leven. Ook werd gevonden dat een langere behandelduur enigszins samenhing met een grotere afname van depressieve klachten. In aanvulling op de resultaten van de meta-analyse wordt in dit artikel een overzicht gegeven van de recente literatuur over enkele klinisch relevante eCGt onderwerpen: kosteneffectiviteit, begeleiding versus zelfhulp, de rol van behandelduur, en optimaal ontwerp en implementatie van interventies.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School half jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2015 Naar de uitgave