Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

19-09-2018 | Artikelen | Uitgave 4/2018

Kind en adolescent 4/2018

Effectonderzoek naar de ouderinterventie Pittige Jaren

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 4/2018
Auteurs:
Dr. Joyce Weeland, Dr. Rabia R. Chhangur, Dr. Daniëlle van der Giessen, Prof. dr. Walter Matthys, Prof. dr. Bram Orobio de Castro, Prof. dr. Geertjan Overbeek
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is een vertaling van een eerder gepubliceerd Engelstalig artikel: Weeland, J., Chhangur, R.R., Giessen, D. van der, Matthys, W., Orobio de Castro, B., & Overbeek, G. (2017). Intervention effectiveness of The Incredible Years: new insights into sociodemographic and intervention-based moderators. Behavior Therapy48(1), 1–18.
Joyce Weeland, Rabia Chhangur, en Walter Matthys zijn gecertificeerde The Incredible Years (IY) -groepsleiders. Joyce Weeland, Rabia Chhangur en Geertjan Overbeek zijn betrokken geweest bij de uitvoering van de interventie binnen de huidige studie. Geen van de auteurs heeft financieel belang bij de interventie of de resultaten van het huidige onderzoek.
J. Weeland en R.R. Chhangur hebben in gelijke mate bijgedragen aan het onderzoek en artikel.

Samenvatting

Deze studie onderzoekt of de preventieve variant van de ouderinterventie Pittige Jaren (in het Engels The Incredible Years; IY) effectief is in het verminderen van externaliserende gedragsproblemen en of veronderstelde moderatoren (d.w.z., ernst van probleemgedrag bij aanvang van de interventie, geslacht kind, sociaaleconomische status, gezinssamenstelling en het aantal interventiesessies waaraan ouders deelnamen) invloed hebben op deze effectiviteit.
In een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek, bestaande uit een voormeting, nameting en follow-up, zijn er data verzameld (zowel via vragenlijsten als observaties) van 387 ouders en hun kinderen in de leeftijd van 4–8 jaar (Mleeftijd = 6,21 jaar; SD = 1,33; 55,3 % jongens).
IY leidde tot een toename van positief opvoedgedrag (zowel gerapporteerd als geobserveerd) en een afname van negatief opvoedgedrag en gedragsproblemen bij kinderen (gerapporteerd). We vonden echter geen systematisch bewijs dat de onderzochte moderatoren deze effecten beïnvloedden. Dit wijst erop dat de effecten van IY generaliseerbaar zijn naar een brede populatie in een preventieve setting.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2018

Kind en adolescent 4/2018 Naar de uitgave

Opmerkelijk

Medicalisering