Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

16-09-2015 | Uitgave 3/2015

Kind en adolescent 3/2015

Effectiviteit van Betere Start, opvoedondersteuning voor (ex-)gedetineerde moeders

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 3/2015
Auteurs:
Dr. Ankie T. A. Menting, Prof. dr. Bram Orobio de Castro, Prof. dr. Walter Matthys
Belangrijke opmerkingen
Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt door financiële en organisatorische ondersteuning van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een deel van deze bevindingen is ook verschenen als Menting, A. T. A., Orobio de Castro, B., Wijngaards-de Meij, L. D. N. V., & Matthys, W. (2014). A trial of parent training for mothers being released from incarceration and their children. Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology, 43, 381–396. doi:10.​1080/​15374416.​2013.​817310

Samenvatting

Betere Start is een opvoedtraining voor (ex-)gedetineerde moeders om gedragsproblemen bij hun twee- tot tienjarige kinderen te voorkomen, bestaande uit de Incredible Years groepstraining en individuele huisbezoeken. De effectiviteit van Betere Start is onderzocht met een gerandomiseerd effectonderzoek. De onderzoeksgroep bestond uit 113 (ex-)gedetineerde moeders die door middel van loting toegewezen werden aan de interventie Betere Start of aan een controlegroep waarin geen interventie plaatsvond. Moeders vulden vragenlijsten in over hun eigen opvoedingsgedrag en de gedragsproblemen bij hun kinderen. Leerkrachten vulden tevens vragenlijsten in over gedragsproblemen bij deze kinderen. Betere Start had effect op zowel het opvoedingsgedrag door moeders als gedragsproblemen bij hun kinderen. De resultaten van Betere Start zijn veelbelovend: er werden op korte termijn substantiële effecten gevonden in een moeilijk te bereiken risicogroep.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2015

Kind en adolescent 3/2015 Naar de uitgave