Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2010 | Opmerkelijk | Uitgave 2/2010

Kind en adolescent 2/2010

Effecten van interventies: baat het niet, dan schaadt het niet?

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 2/2010
Auteur:
Prof. dr. Maja Deković
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. Maja Deković
Universiteit Utrecht, Faculteit Sociale Wetenschappen.

Samenvatting

Een van de belangrijkste voorschriften bij medisch handelen luidt ‘primum non nocere’ ofwel: zorg er boven alles voor dat je geen schade toebrengt. Het herinnert een arts aan het feit dat aan medische ingrepen ook steeds een risico verbonden is. Voor niet-medische ingrepen (psychosociale interventies) zou hetzelfde moeten gelden. Dat wordt ook erkend in zowel Nederlandse als Amerikaanse ethische codes voor psychologen (nip, 2007; apa, 2002). In de praktijk lijkt dit principe echter vergeten te zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2010

Kind en adolescent 2/2010 Naar de uitgave