Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2006 | Onderzoek | Uitgave 4/2006

Huisarts en wetenschap 4/2006

Effect van zelfhulphandleidingen voor angststoornissen in de eerstelijnszorg

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 4/2006
Auteurs:
Christine van Boeijen, dr. Joan Boeke, dr. Patricia van Oppen, Nettie Blankenstein, Ammani Cherpanath, dr. Richard Dyck, prof.dr. Ton van Balkom
Belangrijke opmerkingen
VUmc, EMGO-instituut, afdeling Psychiatrie/GGZ Buitenamstel, A.J. Ernststraat 887, 1081 HL Amsterdam: dr. P. van Oppen, psycholoog; C.A. van Boeijen, psychiater; A. Cherpanath, student geneeskunde; prof.dr. A.J.L.M. van Balkom en prof.dr. R. van Dyck, hoogleraren; afdeling Huisartsgeneeskunde: dr. A.H. Blankenstein en dr. A.J.P. Boeke, huisartsen.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Dit artikel is een bewerkte vertaling van: Van Boeijen CA, Van Balkom AJLM, Van Oppen P, Blankenstein N, Cherpanath A, Van Dyck R. Efficacy of self-help manuals for anxiety disorders in primary care: A systematic review (Fam Pract 2005;22:192-6). Publicatie gebeurt met toestemming van de uitgever.

samenvatting

Van Boeijen CA, Boeke AJP, Van Oppen P, Blankenstein N, Cherpanath A, Van Dyck R, Van Balkom AJLM. Effect van zelfhulphandleidingen voor angststoornissen in de eerstelijnszorg. Huisarts Wet 2006;49(4):182-6.Doel Een overzicht geven van de onderzoeken naar het effect van zelfhulphandleidingen op angststoornissen in de eerstelijnsgezondheidszorg.Methoden Een systematische review van zes gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken naar het effect van zelfhulphandleidingen bij de behandeling van angststoornissen in de eerstelijnsgezondheidszorg. Met behulp van een aantal zoektermen doorzochten wij de relevante literatuur uit de periode van 1963 tot juni 2003 voor zover opgenomen in PubMed, PsycLit/PsycInfo en de Cochrane Library. Wij voerden een inhoudelijke screening uit op de gevonden onderzoeken en includeerden die welke relevant bleken. Wij beoordeelden de geïncludeerde onderzoeken op uitkomst en kwaliteit, en zochten vervolgens ook in de referenties handmatig naar relevante verwijzingen.Resultaten De zoekstrategie leverde in totaal 1264 referenties op. Op basis van de inhoudelijke screening selecteerden wij hieruit vijf interventieonderzoeken; de hierin opgenomen referenties leverden nog eens twee relevante artikelen op. In totaal werden zeven onderzoeken opgenomen in dit overzichtsartikel; één daarvan betrof een follow-uponderzoek van een van de andere zes. De opgenomen onderzoeken verschillen in methodologie, gebruikte metingen en grootte van de onderzoekspopulatie. Desondanks zijn er goede aanwijzingen dat een zelfhulphandleiding effectief kan zijn als eerstelijns behandeling voor patiënten met angststoornissen. Het effect varieerde van matig tot groot. Ook bij patiënten die meer dan een jaar last hadden van angstklachten bleek een zelfhulphandleiding effect te hebben. Naarmate de behandelaar meer tijd besteedt aan de ondersteuning van de zelfhulphandleiding (de maximale totale begeleidingstijd was rond de dertig minuten) is het effect van de handleiding groter.Conclusie De behandeling van angststoornissen in de eerstelijnszorg met behulp van een zelfhulphandleiding is effectief. Gegevens over de haalbaarheid en het rendement van deze handleidingen in de dagelijkse praktijk ontbreken echter.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2006

Huisarts en wetenschap 4/2006 Naar de uitgave