Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2010 | Uitgave 5/2010

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 5/2010

Effect van het SLIK-programma op voedselacceptatie bij kinderen met voedselweigering

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 5/2010
Auteurs:
Dhr. dr. D. M. Seys, dhr. prof. dr. P. C. Duker, mw. J. Rensen
Belangrijke opmerkingen
orthopedagoog
psycholoog
arts

Samenvatting

Doel.

In deze studie wordt het effect van het SLIK-programma (slikken leren bij kinderen met beperkingen) vergeleken met geen of andere, niet-gedragstherapeutisch georiënteerde procedures op het verloop van chronische voedselweigering bij kinderen. Zevenenzestig kinderen participeerden in de studie. Tweeëntwintig van hen namen niet deel aan het SLIK-programma, omdat ze op een andere wijze werden behandeld of op een wachtlijst stonden voor behandeling. Zij waren toegewezen aan de controlegroep.

Resultaten.

Verschilscores in voedselopname voor de SLIK-groep en de controlegroep tussen voormeting en twee jaar later werden geanalyseerd met een non-parametrische χ2-toets voor twee onafhankelijke groepen. Dit liet een significant effect zien ten gunste van kinderen die waren behandeld met het SLIK-programma. Het al dan niet lijden aan reflux had geen effect op de resultaten van het SLIK-programma.

Conclusie.

Aanbevolen wordt kinderen met chronische voedselweigering te behandelen met het SLIK-programma, bestaande uit procedures ontleend aan de gedragstherapie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 5/2010 Naar de uitgave