Skip to main content
main-content
Top

22-04-2011 | Nieuws

Effect roken op wondgenezing onduidelijk

Het effect van het roken van sigaretten op de wondgenezing is nog onduidelijk, zo constateert nurse practitioner plastische chirurgie Erik de Laat in TVZ.

De veronderstelling is dat wondgenezing langzamer verloopt omdat rokers minder vitamine C opnemen en daarmee minder herstellend vermogen hebben en minder natuurlijk aanwas van weefsels. Ook komen bij rokers meer postoperatieve wondcomplicaties voor, zaols wonddehiscentie, naadlekkage en de afstoting van weefseltransplantaten.

In de literatuur ziet De Laat echter geen duidelijke antwoord op hoe dit precies werkt. Bovendien komen er tegengestelde uitkomsten voor. Zo blijkt dat een wond sneller in omvang afneemt bij rokers dan bij proefpersonen die niet roken. Dit staat min of meer lijnrecht tegenover bepalingen van infectieparameters en groeistimulerende factoren in het bloed, die zouden erop moeten duidelijk dat wonden bij niet-rokers en bij mensen die gestopt zijn met roken sneller genezen.

Volgens Erik de Laat is er meer onderzoek nodig om het effect van roken op de wondgenezing vast te stellen.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.