TODO: Skip to main content
Top

2024 | OriginalPaper | Hoofdstuk

13. Eetstoornissen en autisme

Auteurs : Drs. Peter Daansen, MBA, Sabrina Schröder, Msc.

Gepubliceerd in: Praktijkboek eetstoornissen

Uitgeverij: BSL Media & Learning

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De laatste jaren neemt de interesse voor autisme bij cliënten met een eetstoornis toe. Autisme wordt gezien als een complicerende factor in de behandeling van eetstoornissen. De combinatie van rigiditeit en inflexibiliteit met autisme draagt bij aan het ontwikkelen van sterke routines en rituelen rondom eten. Naar schatting heeft van alle cliënten met een chronisch verloop van de eetstoornis 20 % autistische trekken. Het meest komen de combinaties autisme en ARFID of autisme en anorexia nervosa voor. Autistisch eetgedrag kan op latere leeftijd overgaan in een eetstoornis. Al op vroege leeftijd kunnen bij autistische mensen een fenomeen zoals sensorische sensitiviteit voor geuren en smaken, en een gebrekkige eetlust geconstateerd worden. Als daar op latere leeftijd ook angst om aan te komen bij komt, kan er comorbide anorexia nervosa ontstaan. Cliënten kunnen van de bekende gestandaardiseerde behandelprotocollen profiteren, maar de uiteindelijke resultaten zijn minder dan bij niet-autistische cliënten. Protocollen moeten aan de doelgroep aangepast worden.
Literatuur
Deze inhoud is alleen zichtbaar als je bent ingelogd en de juiste rechten hebt.
Metagegevens
Titel
Eetstoornissen en autisme
Auteurs
Drs. Peter Daansen, MBA
Sabrina Schröder, Msc.
Copyright
2024
Uitgeverij
BSL Media & Learning
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2990-8_13