Gepubliceerd in:
2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Eetcultuur en voedingstrends
(april 2010)
Auteur : A.P. den Hartog
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Abstract
Het doel van dit hoofdstuk is inzicht geven in de eetcultuur van deNederlandse samenleving, de processen van verandering en trends. Dit is van praktisch belang omdat voedingsproblemen niet alleen fysiologische oorzaken hebben, maar ook zeer maatschappelijk bepaald zijn. Er wordt ingegaan op de sociale functies van voedsel in de samenleving. Hierbij wordt ook aandacht geschonken aan de Nederlandse eetcultuur en de beïnvloeding door de multiculturele samenleving. Voedingsgewoonten, oordelen over wat wel en niet gegeten mag worden, globalisering en streekgebonden voedingsmiddelen, en het Nederlandse maaltijdenpatroon worden behandeld. Wat mensen eten wordt behalve door persoonsgebonden voorkeuren, voor een belangrijk deel bepaald door de sociaal-economischeen culturele processen van de samenleving.