Skip to main content
main-content
Top

07-10-2013 | Nieuws

Eerste poli voor suïcidepreventie in Nederland

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Mensen met ernstige zelfmoordneigingen kunnen vanaf dit najaar terecht op de poli suïcidepreventie in het VieCurieziekenhuis in Venlo. Daar kunnen ze hulp krijgen van een psychiater, een psycholoog en verpleegkundigen. Een woordvoerder van de GGZ in Venlo, die de poli heeft opgericht, heeft dat woensdag gemeld. Volgens de GGZ is het de eerste suïcidepoli in Nederland.

De medewerkers van de poli bieden hulp en nazorg aan de cliënt en zijn naasten. In veel situaties gaan de hulpverleners op huisbezoek. Ook kunnen mensen een verwijzing naar de poli krijgen voor een consult.

”Een somber mens komt eerst bij de huisarts terecht’’, zegt de woordvoerder. ”Die moet een inschatting maken van de ernst van de depressie. Deze inschatting en het moment van handelen door de arts is heel cruciaal. Een verkeerde inschatting kan leiden tot een zelfdoding. Daarom spreken hulpverlenende instanties woensdag met elkaar af hoe de samenwerking beter kan. De poli vervult daarin een belangrijke rol en is uniek in Nederland.’’

 

Zelfdodingen

Het aantal zelfdodingen is in Nederland de laatste jaren fors toegenomen. Dat heeft volgens de GGZ-zegsman veel te maken met de economische crisis. Volgens het CBS waren er in 2005 in Nederland 1572 zelfdodingen, vorig jaar 1753.

Volgens de woordvoerder zijn er heel veel mensen met suïcidale gedachten en gedrag. ”Wij willen met deze mensen contact blijven houden en hen stimuleren er over te praten. Dat is een grote stap om zelfdoding te voorkomen.’’

 

Meer lezen over suïcidepreventie: Suïcidepreventie in de praktijk

Ook interessant: 9 november 2013; 20 november 2013 Masterclass Behandeling van suïcidale patiënten

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.