Skip to main content
main-content
Top

26-03-2014 | Nieuws

Eerste lijn onwetend over informatiebeveiliging

Door gebrek aan tijd en kennis is de informatiebeveiliging in de eerste lijn ondermaats. “De eerste lijn zit klem”, stelt Berend de Vries van Comfort-IA.

 

Huisartsen, fysiotherapeuten, tandartsen en andere aanbieders horen te voldoen aan de NEN 7510 (Norm voor Informatiebeveiliging in de Zorg) en binnenkort aan de Europese privacyverordening en de NEN 7521 voor veilige uitwisseling van informatie. Dat is niet gemakkelijk. “Deze aanbieders gaan geen dure consultants inhuren omdat zij daarvoor te klein zijn. Toch zijn aanbieders in de eerste lijn de grootste groep zorgverleners in Nederland. Het gaat om ruim 30.000 zorgverleners.”

 

Geld, middelen en energie
Het gevolg is dat een groot aantal praktijken te weinig doet aan informatiebeveiliging. De Vries: “Sommige doen wel hun best; andere laten het over aan een leverancier. Bij huisartsen is het nog het meest op orde omdat zij leveranciers de beveiliging laten regelen. Maar wat zij vergeten is dat de zorgverlener volgens de wet altijd zelf verantwoordelijk blijft voor de informatie. Wanneer de leverancier een fout maakt, blijft de zorgaanbieder toch verantwoordelijk.”

 

Starten met informatiebeveiliging
Om daar verandering in te brengen, heeft Comfort-IA ‘IBindeZorg’ bedacht. Een online tool waarmee zorgaanbieders zelf hun situatie kunnen beoordelen. “Zorgverleners kunnen kennis opdoen en tegelijk aantonen dat zij werken aan informatiebeveiliging. IBindeZorg is een laagdrempelige manier om hiermee te beginnen.” Als voorbeeld waar het vaak mis gaat, noemt De Vries het ontbreken van een bijgewerkte virusscanner of back-ups. “Wanneer back-ups gemaakt worden, liggen deze meestal in de praktijk opgeslagen. Maar als er brand uitbreekt is de organisatie alles kwijt. Dat is niet alleen een probleem op het gebied van informatiebeveiliging, maar ook een gevaar voor de continuïteit van de zorgpraktijk.” Door samenwerking en uitwisseling van informatie, wordt beveiliging ook steeds belangrijker.

 

Lees het gehele artikel op Zorgvisie.

 

Bron: zorgvisie.nl / Mark van Dorresteijn

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

Auteur(s): Mark van Dorresteijn

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.