Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2014 | Beschouwing | Uitgave 4/2014

Huisarts en wetenschap 4/2014

Eerste keus bij hypertensie: chloortalidon of hydrochloorthiazide?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Eric Lambermon, Kirsti Jakobs, Joukje van Merkestein, Mascha Gesthuizen, Andrew Oostindjer
Belangrijke opmerkingen
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Lambermon E, Jakobs K, Van Merkestein J, Gesthuizen M, Oostindjer A. Chloortalidon of hydrochloorthiazide: wat is eerste keuze bij hypertensie? Huisarts Wet 2014;57(4):180–2.
Hoewel de NHG-Richtlijn Cardiovasculair risicomanagement geen voorkeur vermeldt als het gaat om de keuze van een thiazidediureticum, blijkt in de praktijk dat huisartsen hydrochloorthiazide in Nederland ongeveer acht keer vaker voorschrijven dan chloortalidon. Deze voorkeur lijkt vooral bepaald door de veronderstelde verhoogde kans op hypokaliëmie bij patiënten die chloortalidon gebruiken. Gezien de uitkomsten van recent onderzoek is deze claim echter minder urgent geworden. De meeste onderzoeken laten slechts een geringe, klinisch niet relevante daling van het serumkalium zien bij beide middelen. Uit een recent verschenen netwerkmeta-analyse van 9 RCT’s blijkt daarnaast dat chloortalidon het aantal cardiovasculaire eindpunten vermindert met 21% ten opzichte van hydrochloorthiazide. Daarom lijkt chloortalidon de voorkeur te hebben bij de behandeling van patiënten bij wie een thiazidediureticum is geïndiceerd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Huisarts en wetenschap 4/2014 Naar de uitgave

Kleine kwaal

Bewegingsziekte