Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2015 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 7/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2015

Eenzaam aan de onderkant : een studie naar ziekte, armoede en eenzaamheid

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 7/2015
Auteurs:
Maria Jansen, KlaasJan Hajema, Suzanne Schefman, Frans Feron, Hans Bosma
Belangrijke opmerkingen

Correspondentieadres

Maria Jansen, CAPHRI, Health Services Research, Maastricht University, Postbus 616, 6200 MD Maastricht, e-mail: maria.jansen@ggdzl.nl
1 GGD Zuid-Limburg / Academische Werkplaats Publieke Gezondheid, Geleen
2 CAPHRI, Health Services Research, Maastricht University, Maastricht
3 Veiligheidsregio Limburg-Noord, Venlo
4 Maastricht University, CAPHRI, Sociale Geneeskunde, Maastricht

Samenvatting

Doel:

De Nederlandse overheid trekt zich steeds verder terug. Daarom hebben we onderzocht of zieke mensen met een laag inkomen voldoende sociale contacten hebben om op eigen kracht met hun ziekte om te kunnen gaan en of er een verschuiving zichtbaar is tussen 2009 en 2012.

Methode:

We hebben gebruik gemaakt van de in 2009 en 2012 gehouden gezondheidsenqueˆte onder volwassenen (17-65 jaar) van alle Limburgse gemeenten (2009: n=11.945; 2012: n= 24.978). Het percentage zieke personen dat ernstige eenzaamheid of zeer weinig contacten rapporteert is naar inkomenscategorie geanalyseerd, voor 2009 en 2012 afzonderlijk.

Resultaten:

Zieke personen met een laag inkomen rapporteren vaker ernstige eenzaamheid en zeer weinig persoonlijke contacten dan zieke personen met een hoog inkomen. In 2012 zegt 6% van de zieken met hoog inkomen ernstig eenzaam te zijn tegenover 20,7% van de zieken met laag inkomen; in 2009 is dit 3,2% versus 16,2%. In 2012 zegt 4,3% van de zieken met hoog inkomen zeer weinig persoonlijke contacten te hebben tegenover 11,9% van de zieken met laag inkomen; in 2009 is dit 1,6% versus 11,3% (Chi2-test, p≤ 0,05).

Conclusie:

De gegevens laten een beeld zien van ernstige eenzaamheid en zeer weinig persoonlijke contacten bij een aanzienlijk deel van de zieke bevolking met een laag inkomen. De situatie is in de periode 2009-2012 licht verslechterd. In een samenleving waar mensen steeds meer op zichzelf en hun sociale netwerk worden teruggeworpen raden we gemeenten en GGD’en aan extra toe te zien op deze kwetsbare groepen. Samenwerking tussen gemeenten en GGD is noodzakelijk bij de uitvoering van de zorgplicht voor langdurig zieken en het terugdringen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. De gemeentelijke monitor voor het sociaal domein in combinatie met de gezondheidsmonitor van de GGD biedt de mogelijkheid om vroegtijdig knelpunten te signaleren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2015

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 7/2015 Naar de uitgave