Skip to main content
main-content
Top

27-10-2015 | Nieuws

Casus

Een zwelling in het scrotum

De 22-jarige Lars Verhoog verschijnt op het spreekuur met een sinds enkele weken bestaande zwelling in de balzak links die geleidelijk in grootte is toegenomen. In het verleden werd vanwege een niet-ingedaalde bal een orchidopexie links uitgevoerd. Bij het lichamelijk onderzoek is een zwelling van de linkerbal te zien. Bij palpatie wordt een vaste niet-pijnlijke tumor palpabel in de linkerbal ontdekt.


De ervaring is dat mannen vaak lang wachten alvorens ze met een zwelling in de balzak naar de dokter gaan. Belangrijk is een onderscheid te maken tussen zwellingen in de scrotumhuid en in de balzak. Afwijkingen in de scrotumhuid berusten in de meeste gevallen op goedaardige huidadnexafwijkingen (atheroom- of epidermoïdcysten) en behandeling hiervan is alleen geïndiceerd wanneer er een ontsteking optreedt. Zwellingen van de scrotuminhoud (testis, epididymis en funiculus) komen frequenter voor en kunnen berusten op spoedeisende aandoeningen. In het laatste geval moet snel een diagnose worden gesteld en vervolgens een behandeling worden gestart.

Epididymitis

Na onderzoek blijkt Lars Verhoog een acute epididymitis te hebben. Een acute epididymitis heeft een lage incidentie. Naar schatting is er in 80 procent van de gevallen een bacteriële oorzaak. Het infectieuze agens wordt echter bij hooguit 25 procent van de patiënten aangetoond.
Meestal is sprake van een subacuut begin dat zich nogal eens voordoet in aansluiting op urologische onderzoeken en transurethrale ingrepen. De microorganismen die een epididymitis veroorzaken, zijn vrijwel altijd afkomstig uit de urethra. Het gaat om gramnegatieve bacteriën zoals Escherichia coli (E.coli), Klebsiella, Proteus en Pseudomonas en bij jongeren om Chlamydia.

Mictieklachten

Als gevolg van de urethritis zien artsen voorafgaand aan of in combinatie met de epididymitis nogal eens mictieklachten (pollakisurie, imperatieve drang en pijn bij het urineren). Leeftijd, recente instrumentatie en seksuele anamnese bepalen mede aan welk microorganisme gedacht moet worden.

Lees de casus Acute epididymitis bij 22-jarige hier verder

Meer lezen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.