Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Gewone- En Ongewone Patiënten | Uitgave 2/2013

Tandartspraktijk 2/2013

Een Vrouw Met Leukoplakie

Verwijzing Naar De Kaakchirurg Is Geïndiceerd

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 2/2013
Auteur:
prof. dr. Isaäc van der Waal
Belangrijke opmerkingen
als hoogleraar Orale Pathologie verbonden aan VUmc en ACTA. Hij heeft speciale expertise op het gebied van mond- en kaakziekten, zowel klinisch als histopathologisch. In deze rubriek bespreekt Van der Waal één of meer patiënten met een soms gangbare en soms ook meer zeldzame aandoening van mond of kaak. Eventuele reacties of vragen zijn welkom.
Een 63-jarige vrouw wordt door haar tandarts verwezen in verband met leukoplakische veranderingen van de buccale gingiva in vrijwel de gehele onderkaak. Ongeveer 25 jaar geleden is door een andere tandarts de diagnose gesteld op lichen planus. Door een enkele jaren geleden elders geconsulteerde kaakchirurg is de diagnose op het toenmalige klinische beeld eveneens gesteld op lichen planus en is een proefexcisie verricht. Uit het verslag van de patholoog bleek sprake van hyperkeratose zonder ongunstige, dysplastische veranderingen in het epitheel. Er werd geen ondersteuning gezien voor de diagnose lichen planus. Mede gelet op afwezigheid van klachten is geen behandeling voorgesteld en is de tandarts geadviseerd patiënte jaarlijks te controleren. Er zijn geen etiologische momenten. Patiënte vertelt nooit te hebben gerookt. Hoewel patiënte nog steeds klachtenvrij is en het klinische aspect van de leukoplakie in de loop van de jaren niet wezenlijk veranderd lijkt te zijn, was er nu toch behoefte aan hernieuwd advies voor het te voeren beleid.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2013

Tandartspraktijk 2/2013 Naar de uitgave

Heynick’s Hoek

Stakende Tandartsen

Redactioneel

Inspirerend

Reacties Van Lezers

Zorgvraag