16-07-2018 | Opmerkelijk
Een VOG voorleggen als je de buurjongen helpt?! Nee!
Auteurs:
Levi van Dam, Msc, Prof. dr. Geert Jan Stams, Susanne Hofte, Msc
Gepubliceerd in:
Kind en adolescent
|
Uitgave 3/2018
Log in om toegang te krijgen
Extract
Het samenwerken met een door de jongere ingebrachte mentor (Jouw Ingebrachte Mentor – JIM) is positief ontvangen door gezinnen, professionals en beleidsmakers (Lange
2016). De JIM is een vertrouwenspersoon uit de eigen omgeving van de jongere die fungeert als zijn of haar steunpilaar en waar nodig als vertegenwoordiger van de jongere. De eerste resultaten van deze nieuwe benadering zijn positief: daar waar bij aanvang wordt gedacht aan uithuisplaatsing van de jongere, kan dit in negentig procent van de gevallen afgewend worden door samenwerking met een informele mentor (Dam et al.
2017). Oorspronkelijk ontwikkeld als alternatief voor uithuisplaatsing van jongeren (12–23 jaar) (Dam en Verhulst
2016), zijn er inmiddels diverse nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld in de pleegzorg en het onderwijs, en om continuïteit te bieden in de periode van 18−/18+. De gemeente Rotterdam is ook gestart met een proef. Echter, Rotterdam wil dat deze informele mentoren een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overleggen. Een VOG is een verklaring waaruit, na een screening op gepleegde strafbare feiten, blijkt dat het vroegere gedrag van de betreffende persoon geen belemmering vormt voor het uitoefenen van een bepaalde taak of functie in de samenleving. …