Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Artikel | Uitgave 6/2014

Neuropraxis 6/2014

Een vertraagd cognitief tempo en ADHD: een overzicht van de recente literatuur

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 6/2014
Auteurs:
Anna K. Mueller, Janneke Koerts, Lara Tucha, Yvonne Groen, Oliver Tucha
Belangrijke opmerkingen
Gebaseerd op: Mueller, A.K., Tucha, L., Koerts, J., Groen, Y., Lange, K.W. & Tucha, O. (2014). Sluggish cognitive tempo and its neurocognitive, social and emotive correlates: a systematic review of the current literature. Journal of Molecular Psychiatry, 2(5), 1-13. doi:10.​1186/​2049-9256-2-5

Samenvatting

Sluggish cognitive tempo (SCT) oftewel een vertraagd cognitief tempo is op het moment een veel besproken onderwerp binnen het kader van de aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). SCT is een sociaal-emotionele stijl die wordt gekenmerkt door ‘dagdromen’, ‘in de war zijn’, ‘in het niets staren’, ‘vertraagd reageren’ en ‘ongemotiveerd zijn’. Dit artikel geeft een overzicht van de meest recente bevindingen over SCT en ADHD en SCT bij andere aandoeningen. Daarnaast wordt ingegaan op de beschikbare meetinstrumenten voor SCT, de relatie tussen SCT en cognitief functioneren, de invloed van SCT op internaliserende stoornissen zoals depressie en angst en op de effecten van SCT op de schoolprestaties en het sociaal-emotioneel functioneren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Neuropraxis 6/2014 Naar de uitgave