Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Artikel | Uitgave 1/2014

Neuropraxis 1/2014

Een vernieuwende farmacotherapeutische behandeling voor vrouwen met hypoactive sexual desire disorder

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2014
Auteurs:
Saskia Poels, Jos Bloemers, Kim van Rooij, Hans Koppeschaar, Berend Olivier, Adriaan Tuiten

Samenvatting

Verminderd seksueel verlangen is de meest voorkomende seksuele klacht bij vrouwen. Dit kan seksuele ontevredenheid veroorzaken, wat een negatieve invloed kan hebben op de kwaliteit van leven. Deze klachten zijn in de DSM-IV geclassificeerd als de diagnose Hypoactive Sexual Desire Disorder (HSDD) en sinds kort ondergebracht in de nieuwe diagnose Female Sexual Interest/Arousal Disorder (FSIAD) in de DSM-5. Op dit moment is er nog geen goedgekeurde medicamenteuze behandeling beschikbaar voor vrouwen met HSDD (FSIAD) terwijl er wel grote behoefte aan is. In onze zoektocht naar adequate medische behandelingsmogelijkheden hebben wij een andere wetenschappelijke aanpak gevolgd dan de grote farmaceutische bedrijven. Op basis van een personalized sexual medicine approach hebben we eerst vastgesteld dat er tussen vrouwen verschillen bestaan in oorzakelijke mechanismen die ten grondslag kunnen liggen aan de seksuele klachten. Dit leidde tot twee onderscheidende mechanismen: een ongevoelig systeem voor seksuele stimuli en een overactief seksueel remsysteem. Gebaseerd op deze onderliggende oorzaken van HSDD zijn twee nieuwe on-demand medicamenteuze behandelingen ontwikkeld. De ene behandeling (testosteron gecombineerd met een fosfodiësterase-type-5-remmer) is ontwikkeld voor vrouwen die lijden aan HSDD als gevolg van een relatief ongevoelig systeem voor seksuele prikkels, terwijl de andere behandeling (testosteron gecombineerd met een 5-HT1A -receptoragonist) is ontwikkeld voor vrouwen die lijden aan HSDD als gevolg van overmatige activatie van het seksuele remsysteem.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Neuropraxis 1/2014 Naar de uitgave

Events

Erratum