Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2016 | Onderzoek & Praktijk | Uitgave 3/2016

TVZ - Verpleegkunde in praktijk en wetenschap 3/2016

Een succesvol project in de ggz

Studenten als co-onderzoekers

Tijdschrift:
TVZ - Verpleegkunde in praktijk en wetenschap > Uitgave 3/2016
Auteurs:
Dr. Gideon de Jong, MSc. Ellen Meijer
Belangrijke opmerkingen
Auteurs
Gideon de Jong, psychiatrisch verpleegkundige en senior onderzoeker
Ellen Meijer, docent aan de Academie voor Sociale Studies van de Hanzehogeschool Groningen en buitenpromovenda, beiden waren verbonden aan de afdeling Metamedica van het VUmc.
Correspondentie
gideon.de.jong@gmail.com
h.e.meijer@pl.hanze.nl
Auteurs
Dr. Gideon de Jong promoveerde in 2014 aan de VU op een onderzoek naar Eigen Krachtconferenties in de oggz. Hij werkte van 2009 tot 2012 als onderzoeker bij het lectoraat OGGz van de Hanzehogeschool Groningen en van 2014 tot 2015 aan de afdeling Metamedica van het VUmc. Ook is hij psychiatrisch verpleegkundige. Vanaf 1 februari 2016 is hij als senior researcher and lecturer in mental health nursing werkzaam aan de Edith Cowan University in Perth, Australië.
Ellen Meijer, MSc. is docent aan de Academie voor Sociale Studies van de Hanzehogeschool Groningen en werkt momenteel als buitenpromovenda bij de afdeling Metamedica van het VUmc aan een proefschrift over het toepassen van Eigen Kracht-conferenties bij dwangmaatregelen in de psychiatrie.
De onderzoeksgroep bestond daarnaast uit dr. Gert Schout (projectleider; senior onderzoeker VUmc en voormalig lector OGGz aan de Hanzehogeschool Groningen), Marjolein van Dijk, MSc. (onderzoekscoördinator; onderzoeksverpleegkundige GGZ Noord- Holland-Noord), dr. Elleke Landeweer (onderzoekscoördinator; onderzoeker en docent afdeling Metamedica van het VUmc).

Samenvatting

De afgelopen tien jaar zijn lectoraten in het leven geroepen om praktijkgericht onderzoek op hogescholen te stimuleren. Er is echter weinig ervaring met het betrekken van studenten in die (grootschalige) studies. Hebben studenten wel de competenties om hierin te participeren? En gaan de voorwaarden die de lectoraten aan studenten stellen wel samen met de eisen vanuit de opleiding? In dit artikel delen wij graag onze ervaringen, zodat onderzoeksgroepen binnen lectoraten van hbo-studies het potentieel van studenten als co-onderzoekers leren herkennen en hier hun voordeel mee kunnen doen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TVZ en TVV online Buurtzorg

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Basisacademy hbo-V

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2016

TVZ - Verpleegkunde in praktijk en wetenschap 3/2016 Naar de uitgave