Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2018 | Artikelen | Uitgave 4/2018

Kind en adolescent 4/2018

Een retrospectief onderzoek naar de behandelresultaten van Multi Systeem Therapie voor jongeren met ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag (MST-PSB)

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 4/2018
Auteurs:
Drs. Charlotte Boonstra, MSc. Eline Doelman, Dr. Aurelie M. C. Lange, Dr. Rachel van der Rijken
Belangrijke opmerkingen
Onze dank gaat uit naar de deelnemende gezinnen voor hun medewerking aan het interview.

Samenvatting

Inleiding

Dit artikel beschrijft de behandelresultaten van de MST-PSB (Multisystemic Therapy – Problem Sexual Behavior) in Nederland voor jongeren die ernstig seksueel grensoverschrijdend gedrag vertonen en daarbij een of meerdere slachtoffers maken, alsook voor jongeren met seksueel wervend gedrag waarbij geen slachtoffers gemaakt worden.

Methode

Van 184 jongeren die tussen 2009 en 2016 behandeld zijn, werden de behandeluitkomsten aan het einde van de behandeling en achttien maanden na de behandeling onderzocht.

Resultaten

Zowel net na afronding van de behandeling met MST-PSB als achttien maanden na afronding laat de therapie positieve behandelresultaten zien. Dit is in overeenstemming met resultaten uit eerder Amerikaans onderzoek.

Discussie

Dit onderzoek geeft eerste aanwijzingen voor de effectiviteit van MST-PSB in Nederland. Vervolgonderzoek is nodig om het behandeleffect van MST-PSB te vergelijken met andere behandelingen voor jeugdige zedendelinquenten, alsook met behandelingen voor jongeren die seksueel wervend gedrag vertonen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2018

Kind en adolescent 4/2018 Naar de uitgave

Opmerkelijk

Medicalisering