Skip to main content
Top

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

8. Een pijnlijk gezwollen elleboog bij een 23-jarige man, na een val op zijn uitgestrekte linkerhand

Auteur : Roger van Riet

Gepubliceerd in: Kunstgewrichten: bovenste extremiteit

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Iemand die valt, probeert meestal zijn arm uit te steken om de val te breken. Grote krachten komen hierbij op hand, pols, onderarm, elleboog en schouder. Verschillende structuren kunnen hierbij beschadigd worden. De patiënt van deze casus verbrijzelt zijn radiuskop. Hierdoor ‘verdwijnen’ het proximale radio-ulnaire en radio-humerale gewricht. Herstel van deze gewrichten is mogelijk door plaatsing van een radiuskopprothese. Probleem is echter dat er na een dergelijk trauma bijna altijd meer schade in de arm bestaat dan alleen een radiuskopfractuur.
Voetnoten
1
Comminutieve fractuur: een fractuur waarbij meerdere botdelen zijn ontstaan. Comminutief = gepaard gaande met verbrijzeling.
 
2
MoRe Foundation: Stichting Orthopedie AZ Monica (Antwerpen): stichting ter ondersteuning van klinisch-wetenschappelijk onderzoek binnen de vakgebieden orthopedie en traumatologie.
 
3
TFCC: triangulair fibrocartilagineus complex: dit weefsel bevindt zich in de pols tussen de ulna enerzijds en radius en carpus anderzijds. Uitgebreide informatie hierover is te vinden in een eerder verschenen boek uit de serie Orthopedische Casuïstiek: Onderzoek en behandeling van de hand: het polsgewricht.
 
Metagegevens
Titel
Een pijnlijk gezwollen elleboog bij een 23-jarige man, na een val op zijn uitgestrekte linkerhand
Auteur
Roger van Riet
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1631-1_8