Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2016 | Uitgave 4/2016

Tandartspraktijk 4/2016

Een patiënt met een pacemaker

Van slag door tandheelkundige apparatuur?

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 4/2016
Auteur:
dr. Henk Brand
Belangrijke opmerkingen
Dr. Henk S. Brand is medisch bioloog en werkzaam op de afdeling Medisch-Tandheelkundige Interactie en de afdeling Orale Biochemie van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
Delen van dit artikel zijn eerder beschreven in Het Tandheelkundig Jaar 2015, een uitgave van Bohn Stafleu van Loghum - Springer Media, Houten.
De bij dit artikel behorende lijst van referenties kan worden aangevraagd via het e-mailadres <redactie-tp@planet.nl>

Samenvatting

Pacemakers worden geïmplanteerd bij patiënten bij wie het hartritme te traag of onregelmatig is. Aangezien een pacemaker gebruikmaakt van elektrische signalen, is deze potentieel gevoelig voor elektromagnetische interferentie (EMI) door andere elektrische apparatuur. Hierdoor zou de stimulatie van het hartritme tekort kunnen schieten of met een verkeerde frequentie plaats kunnen vinden. In de tandartspraktijk wordt gebruikgemaakt van allerlei apparatuur die potentieel als bron kan fungeren van lichte of matige elektromagnetische velden. Dit artikel bespreekt daarom de mogelijke invloeden van tandheelkundige apparatuur op pacemakers.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Tandartspraktijk 4/2016 Naar de uitgave