Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2015 | Toepassing in de praktijk | Uitgave 4/2015

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 4/2015

Een operatie is meer dan een medische ingreep

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave 4/2015
Auteur:
dr. Jaap Dronkers
Belangrijke opmerkingen
dr. Jaap Dronkers Fysiotherapeut en onderzoeker, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede en docent opleiding master Fysiotherapie, Hogeschool Utrecht

Samenvatting

Een operatie is voor veel mensen een ‘major life event’ en vereist naast een medisch ook een functioneel herstel. Voor dat laatste is er zowel in de literatuur1) als in beleid de laatste tijd steeds meer aandacht. Ook bij een succesvolle medisch operatieve ingreep zien we bij patiënten een forse afname van de fysieke fitheid die soms langdurig blijft bestaan en de zelfredzaamheid van oudere patiënten blijvend kan aantasten. Deze postoperatieve complicatie is in veel gevallen ‘vermijdbaar’.2) Dat laatste vraagt van betrokken zorgverleners kennis en inzicht in de functionele gevolgen van een operatie, de klinische manifestatie van functionele achteruitgang en van maatregelen om functieverlies zo veel mogelijk te voorkomen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Verpleegkundige Totaal

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2015

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 4/2015 Naar de uitgave

Van de redactie

Een leven lang bewegen