Skip to main content
main-content
Top

09-09-2011 | Nieuws

Een op de tien zwangeren rookt

Uit onderzoek van de NPCF en Stichting Kind en Ziekenhuis naar de oorzaken van babysterfte blijkt dat een op tien vrouwen blijft roken tijdens de zwangerschap. 12 procent van hen rookt meer dan tien sigaretten per dag.

Er wordt in Nederland veel onderzoek gedaan naar het terugdringen van babysterfte. Volgens de NPCF blijkt nu dat oplossingen niet alleen gezocht moeten worden bij verbeteringen in de organisatie van de verloskundige zorg. Ook zwangere vrouwen en hun partners kunnen een rol spelen.

"Het opvallend hoge aantal rokende vrouwen verbaast ons", reageert NPCF-directeur Wilna Wind. "Kennen deze vrouwen de risico's van roken niet of lukt het deze vrouwen niet om te stoppen of te minderen met roken? Of schiet de begeleiding te kort?”

De NPCF pleit naar aanleiding van de uitkomsten van de enquête voor meer aandacht voor een gezonde leefstijl bij zwangere vrouwen, met meer goede begeleiding van vrouwen voor, tijdens en na de zwangerschap.

Aan de online enquête uitgevoerd door Market Response deden circa 1300 zwangeren en moeders mee. Uit de enquête bleek verder dat de helft van de jonge moeders liever in het ziekenhuis wilde bevallen. Als reden daarvoor geven ze vaak aan dat bevallen in het ziekenhuis een veilig gevoel geeft. De andere helft van de vrouwen koos in eerste instantie voor een thuisbevalling. Veelal omdat de omgeving vertrouwd is. Uiteindelijk beviel slechts een kwart van de jonge moeders daadwerkelijk thuis.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.