Skip to main content
main-content
Top

2011 | wo | Boek

Een nieuwe heup of knie

Hoe wordt u weer lichamelijk en sportief actief?

Auteurs: Martin Stevens, Inge van den Akker-Scheek, Jan Hamelink, Inge Reininga, Karen den Uyl-Verlinden, Robert Wagenmakers, Sjoerd Bulstra

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN
insite
ZOEKEN

Over dit boek

Het plaatsen van een heup- en knieprothese is een van de meest uitgevoerde en meest succesvolle orthopedische ingrepen. En veelvoorkomende reden voor het plaatsen van een prothese is artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Vijftien jaar na de operatie functioneert meer dan 90% van de heup- en knieprothesen nog naar tevredenheid. In feite kunnen personen na het plaatsen van een prothese weer als ‘gezond’ beschouwd worden. Dat betekent dat dagelijkse activiteiten weer opgepakt kunnen worden en dat men ook weer lichamelijk en sportief actief kan zijn.In dit boek gaan we verder dan de gebruikelijke patiëntenvoorlichting. We gaan in op artrose, de gewrichtsvervangende operatie, de revalidatie, en het belang van lichamelijke en sportieve activiteiten. Voldoende actief zijn heeft voor iedereen een positief effect op gezondheid en fitheid. Voor personen met een heup- of knieprothese gelden echter nog bijkomende voordelen, zoals beter vastgroeien van de prothese en een verminderd valrisico. Daarentegen moet ook rekening worden gehouden met eventuele bewegingsbeperkingen en slijtage van de prothese. Daarom geven we tot slot aan wat geschikte sportieve activiteiten zijn. Dit boek is in eerste instantie bedoeld voor personen die binnenkort een heup- of knieprothese krijgen of al een prothese hebben, en hun familieleden. Maar het kan ook dienen als informatiebron voor (para)medici die beroepshalve met personen met een heup- of knieprothese te maken hebben. Het is geschreven door een groep deskundigen op verschillende terreinen, waarmee het multidisciplinaire karakter van de behandeling wordt onderstreept. Wij hopen dat dit boek bijdraagt aan het gezond en fit ouder worden van personen met een heup- of knieprothese.

Inhoudsopgave

Voorwerk
I. 1 Een nieuwe heup of knie
Samenvatting
U heeft een heup- en/of knieprothese of zult er binnenkort een krijgen. Deze prothese vervangt het oorspronkelijke gewricht. De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een heup- of knieprothese is artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose komt met name voor bij ouderen en kan daarom worden gezien als een onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces.
Martin Stevens, Robert Wagenmakers
2. 2 De operatie
Samenvatting
Operaties waarbij een versleten heup- of kniegewricht vervangen wordt door een kunstgewricht (prothese), zijn over het algemeen zeer succesvol. De eerste succesvolle operatie waarbij een gewricht vervangen werd door een prothese, werd begin jaren 70 van de vorige eeuw uitgevoerd. Elk jaar ondergaan miljoenen mensen over de gehele wereld een gewrichtsvervangende operatie.
Inge Reininga
3. 3 De revalidatie
Samenvatting
Voor en na de operatie komt u in aanraking met een fysiotherapeut en een ergotherapeut. Een fysiotherapeut behandelt mensen met klachten van het houdings-/bewegingsapparaat. In uw geval helpt de fysiotherapeut u voor en na de operatie om uw heup of knie beter te laten bewegen. Over het algemeen zal dit gebeuren door middel van gerichte oefeningen. Daarnaast geeft de fysiotherapeut adviezen en instructies. Een ergotherapeut behandelt en adviseert mensen die beperkingen ondervinden bij het uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven (ADL), zoals wassen en aankleden, het doen van het huishouden en het uitvoeren van werkzaamheden en hobby’s. Er wordt gekeken op welke manier mensen zich, ondanks de beperkingen, zo zelfstandig mogelijk kunnen redden en welke behandeling en adviezen hierbij aansluiten.
Jan Hamelink, Karen den Uyl-Verlinden
4. 4 Lichamelijke activiteit, fitheid en gezondheid
Samenvatting
Als gevolg van uw heup- of knieprothese bent u weer in staat om lichamelijk actief te worden. Lichamelijke activiteit, fitheid en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voldoende lichamelijke activiteit heeft een positieve invloed op de gezondheid. Het levert een bijdrage aan het voorkomen van onder andere hart- en vaatziekten, te hoge bloeddruk, darmkanker, overgewicht/obesitas, ouderdomsdiabetes (diabetes mellitus type II), botontkalking (osteoporose) en depressie. Bovendien heeft voldoende lichamelijke activiteit voor personen met een nieuwe heup of knie een positief effect op het vastgroeien van de prothese.
Martin Stevens
5. 5 Lichamelijk en sportief actief met een heup- of knieprothese
Samenvatting
Regelmatig en voldoende bewegen is van groot belang om de gezondheid, fitheid en kwaliteit van leven te behouden en te bevorderen. Dit geldt zowel voor bewegen als onderdeel van de activiteiten van het dagelijks leven, zoals tijdens allerlei huishoudelijke activiteiten of tijdens het tuinieren, als voor bewegen tijdens sportieve activiteiten.
Inge van den Akker-Scheek, Robert Wagenmakers
Nawerk
Meer informatie
Titel
Een nieuwe heup of knie
Auteurs
Martin Stevens
Inge van den Akker-Scheek
Jan Hamelink
Inge Reininga
Karen den Uyl-Verlinden
Robert Wagenmakers
Sjoerd Bulstra
Copyright
2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-8800-4
Print ISBN
978-90-313-8799-1
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8800-4