Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 8/2013

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2013

Een meting van het substitutiepotentieel binnen de oogzorg

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 8/2013
Auteurs:
Daniël van Hassel, Annemieke Coops, Ronald Batenburg, Pauline Heus
Belangrijke opmerkingen
d Een patiënt met refractie afwijkingen kan op verschillende afstanden geen scherp beeld vormen. Specifieke vormen van refractie afwijkingen zijn presbyopie (ouderdomsverziendheid), hypermetropie (verziendheid), myopie (bijziendheid) en astigmatisme (cilindrische afwijking). Patiënten met cataract/staar hebben een vertroebeling van de ooglens, terwijl macula degeneratie zorgt voor vermindering van het zicht door slijtage van het centrale deel van het netvlies. (zie http://​www.​oogartsen.​nl/​homepage/​).
Met de toenemende zorgvraag en stijgende zorgkosten is ook taakherschikking binnen de oogzorg in Nederland een thema geworden. Er bestaat echter nauwelijks onderzoek naar de taakverdeling binnen de eerstelijns oogzorg, en meer specifiek wat de rol van de eerstelijns optometrist hierin zou kunnen zijn. In dit artikel is met behulp van patiënten-data van huisartsen en optometristen het substitutiepotentieel van de optometrist geschat voor een aantal aandoeningen die door enkele oogartsen en optometristen als ‘substitueerbaar’ zijn beoordeeld. Hieruit blijkt dat de optometrist jaarlijks potentieel 207.000 patiënten zou kunnen opvangen die anders door huisartsen geconsulteerd zouden zijn. De optometrist kan eveneens patiënten onderzoeken en adviseren die via de huisarts veelal naar de duurdere tweedelijns oogarts worden verwezen. Het kan hierbij in theorie om potentieel 21.000 patiënten gaan. De resultaten van dit onderzoek moeten vooralsnog met grote voorzichtigheid worden geïnterpreteerd. Zo is onder meer alleen een beperkte lijst van substitueerbare oogaandoeningen, door een beperkt aantal experts, beoordeeld. Daarnaast waren de aandoeningen-classificaties uit de gebruikte datasets vaak niet vergelijkbaar. Gegeven deze beperkingen, levert dit onderzoek een bijdrage aan de schatting hoe de optometrist in Nederland potentieel substitutie binnen de oogzorg kan bewerkstelligen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2013

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 8/2013 Naar de uitgave