Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Casuïstische mededelingen | Uitgave 6/2014

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 6/2014

Een medisch zinloze behandeling, wanneer stoppen?

Casusbeschrijving over besluitvorming rond het levenseinde van pasgeborenen met ernstige afwijkingen

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 6/2014
Auteurs:
Mw. C.M. Oostewechel, dhr. prof.dr. A.A.E. Verhagen
Belangrijke opmerkingen
Mw. C.M. Oostewechel, coassistent, en dhr. prof.dr. A.A.E. Verhagen, kinderarts, afdeling Kindergeneeskunde, UMCG, Rijksuniversiteit Groningen.
Correspondentieadres: C.M. Oostewechel, afdeling Kindergeneeskunde, UMCG, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen, c.m.oostewechel01@umcg.nl.

Samenvatting

Er wordt een pasgeborene met multi-orgaanproblematiek passend bij het Emanuel-syndroom geboren. Behandeling wordt bij onzekerheid over diagnose en prognose op de NICU gestart. Elk individu heeft recht op leven en artsen hebben de verplichting het leven te beschermen met de beschikbare zorg. Maar wat gebeurt er als ‘technische’ zorg niet in verhouding staat tot huidig en toekomstig lijden? Wanneer wordt een behandeling medisch zinloos? Het recentelijk gepubliceerde KNMG-standpunt biedt handvatten om de besluitvorming in Nederland rond het levenseinde bij pasgeborenen zorgvuldig te maken. Met het voortschrijden van de tijd dienen artsen en ouders in belang van het kind een ‘goed’ besluit te nemen op basis van diagnose, prognose en verwachte kwaliteit van leven. De beschreven casus geeft aan dat het begrenzen van medisch handelen bij levensbeëindiging van pasgeborenen noodzakelijk, maar ook moeilijk en ingrijpend is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 6/2014 Naar de uitgave