Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2016 | Klinische les | Uitgave 1/2016

Huisarts en wetenschap 1/2016

Een man met knieklachten door een heupafwijking

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 1/2016
Auteurs:
Bart Oudelaar, Anil Peters, dr. Cyriac Peters-Veluthamaningal, dr. Rianne Huis in ’t Veld
Belangrijke opmerkingen
Orthopedisch Centrum Oost Nederland, Postbus 546, 7550 AM Hengelo: B.W. Oudelaar, anios orthopedie; A. Peters, orthopedisch chirurg; dr. R. Huis in ’t Veld, onderzoekscoördinator. Huisartsengroepspraktijk Scheemda: dr. C. Peters-Veluthamaningal, huisarts • Correspondentie: r.huisintveld@ocon.nl • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Oudelaar BW, Peters A, Peters-Veluthamaningal C, Huis in ’t Veld R. Een man met knieklachten door een heupafwijking. Huisarts Wet 2016;59(1):32-4.
Knieklachten behoren in de huisartsenpraktijk tot de meestvoorkomende klachten van het bewegingsapparaat. Ze kunnen verschillende oorzaken hebben; aandoeningen van het heupgewricht behoren tot de minder bekende. Wij presenteren een patiënt die werd doorverwezen in verband met knieklachten die uiteindelijk bleken te berusten op avasculaire femurkopnecrose. Hoe vaak knieklachten het gevolg zijn van een heupaandoening, is niet precies bekend, maar bij knieklachten zou onderzoek van het heupgewricht altijd deel moeten uitmaken van het lichamelijk onderzoek. Wanneer de oorzaak inderdaad een heupaandoening is, versnelt dat de diagnose en wordt onnodig beeldvormend onderzoek voorkomen. Afwijkingen op röntgenfoto’s en MRI’s van de knie zijn lang niet altijd de verklaring van de klachten. Pijnlijke en beperkte heuprotaties zijn aanwijzingen voor een aandoening van het heupgewricht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2016

Huisarts en wetenschap 1/2016 Naar de uitgave

Huisartsenzorg in cijfers

Doktervariatie bij polyfarmacie

Redactioneel

Op koers blijven

Boekbespreking

Tegen de stroom in