Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2013 | Uitgave 1/2013

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 1/2013

Een kwalitatieve studie naar de Falls Efficacy Scale-International/Hips. Is meten weten?

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie > Uitgave 1/2013
Auteurs:
A. van Alphen, M. J. Westerman, J. H. M. Visschedijk, C. M. P. M. Hertogh
Belangrijke opmerkingen
Tijdschr Gerontol Geriatr 2013; 44: 00–00

Samenvatting

Doel

Pilot-testing van een nieuw meetinstrument: de Falls Efficacy Scale-International/Hips (FES-I/Hips). Dit meetinstrument is bedoeld om valangst te meten. Aan het bestaande meetinstrument, de Falls Efficacy Scale-International, zijn vier vragen toegevoegd die specifiek van belang zijn voor revalidanten in een verpleeghuis. Het instrument is getest en gebruikt in de HIPS-studie.

Methode

Kwalitatief onderzoek met interviews in een “Three Step Test Interview” (TSTI) protocol. Deelnemers (N = 12) werd gevraagd om “hardop denkend” de vragenlijst in te vullen.

Resultaten

De invulinstructie wordt begrepen door de patiënten, maar niet goed gebruikt. De vragenlijst bevat vragen met moeilijke woorden en vragen die niet langer relevant zijn. Er zijn zes samengestelde “twee-in-één-vragen” die tot verwarring leiden.

Conclusie

De invulinstructie kan leiden tot onderrapportage van valangst. Operationaliseren van valangst bij revalidanten met de FES-I/Hips stuit op problemen. Aanpassen van verschillende items kan de inhoudsvaliditeit verbeteren. Nader psychometrisch onderzoek wordt aanbevolen om vast te stellen of de huidige aanpassingen de juiste zijn geweest.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie bestrijkt het brede wetenschapsgebied van de gerontologie en geriatrie in al zijn facetten, met bijdragen uit de biologische, medische, psychologische en sociale wetenschappen. Bovendien wordt aandacht besteed aan de noodzakelijke wisselwerking tussen gerontologie en geriatrie.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 1/2013 Naar de uitgave

BriefCommunication

Recent onderzoek

Announcement

Signalementen