Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2011 | Klinische les | Uitgave 1/2011

Huisarts en wetenschap 1/2011

Een jong meisje met verkleefde schaamlippen

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 1/2011
Auteurs:
Karlijn Overeem, Barbera van Duijn
Belangrijke opmerkingen
aiotho (thans huisarts en onderzoeker), huisarts en opleider

Samenvatting

Overeem K, Van Duijn B. Een jong meisje met verkleefde schaamlippen. Huisarts Wet 2011;54(1):29–31.
Een verkleving van de schaamlippen, ook wel synechia vulvae genaamd, kan optreden bij prepuberale meisjes. Huisartsen kunnen deze aandoening goed diagnosticeren en behandelen. Synechia vulvae is in de meeste gevallen self-limiting en asymptomatisch. Soms treden er echter complicaties op in de vorm van urineweginfecties (20%), vaginitis (8,6%), nadruppelen (7,3%) en vaker plassen (13%). Behandeling is aan te bevelen als deze secundaire problemen optreden. Synechia vulvae is te behandelen met corticosteroïdcrème of oestrogeencrème. In deze klinische les beschrijven we een meisje van anderhalf jaar oud met synechia vulvae, dat in de eerste lijn werd gediagnosticeerd en gevolgd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2011

Huisarts en wetenschap 1/2011 Naar de uitgave

Redactioneel

Nieuwigheden